Snart kan slike meldinger dukke opp på telefonen din under kriser

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Lyden som kommer fra mobilen da er ikke hyggelig.

DEL

Det er ikke til å komme unna at vi skvatt kraftig første gangen vi opplevde en nødmelding som ble sendt ut til mobiltelefonen, skriver Side3. Det melder Avisa Nordland.

I USA er det nemlig slik at myndighetene kan dytte ut nødmeldinger til alle mobiltelefoner i et gitt område, gjennom et system som har fått det klingende navnet WEA - Wireless Emergency Alerts.

Systemet brukes til å varsle befolkningen om mulige trusler og svært viktig informasjon, blant annet sikkerhetsvarsler og såkalte «Ambers alerts» - nødmeldinger om kidnapping av barn.

De som har vært i New York har kanskje opplevd å få meldinger om uvær som kan true liv og helse.

Når det skjer, forstår du at det er noe på gang, for da uler alle telefonene rundt deg samtidig med en lyd som du ikke hører til vanlig.

Vurderer å bruke systemet i Norge

Nå bekrefter Justisdepartemenetet overfor Side3 at en vurderer å rulle ut en tilsvarende løsning i Norge.

- Vi er godt kjent med alternative varslingsmetoder slik som SMS og cell-broadcast (SMS-CB). Etter at regjeringen har besluttet å videreføre Sivilforsvarets tyfonanlegg (flyalarmen) som varslingsmetode, har vi også igangsatt undersøkelser i markedet for å se hvilke systemer som kunne egne seg som et supplement til nevnte tyfonanlegg, skriver departementet i en e-post til Side3.

- DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) skal i samråd med DNK (Direktoratet for nødkommunikasjon) gjøre denne undersøkelsen. Vi avventer per i dag svar fra DSB som vi antar foreligger i løpet av kort tid.

DSB har ikke ønsket å kommentere saken overfor Side3 nå.

Flyalarmen rammes av FM-slokkingen

Noe av årsaken til at dette er et tema nå, er at de såkalte tyfonanleggene har blitt rammet av planene om å skru av FM-nettet i 2017.

Systemet styres nemlig av RDS-signaler som sendes over FM-nettet. Alarmene må derfor bygges om når FM-nettet slukkes. Løsningen har vært å gå over til det nye sambandsnettet som nødetatene benytter.

Artikkeltags