Smarttelefonen er et uunnværlig tilbehør på reisen. Den blir ansett som viktigere enn både tannbørste, deodorant og førerkort, og i Norge legger vi oss med telefonen i umiddelbar nærhet mer enn i noe annet europeisk land, viser en fersk undersøkelse fra Northstar.

– Reisende bruker mobile enheter i alle faser av reisen. Alt fra søk i forkant av turen, bestilling av reisen og at den videre spiller en viktig rolle under ferien. Først og fremst for å fange gode minner med mobilkamera som blir delt med venner og familie hjemme, sier talsperson Charlotte Gogstad i Expedia.no.

Bedre reiseopplevelse

Verdien av smarttelefonen på reise er i høy grad knyttet til hvordan den er med på å forbedre kvaliteten på reisen i seg selv. Forretningsfolk på reisefot bruker mobile enheter for å koble seg på mail fra reisen, mens fritidsreisende verdsetter navigasjon, kamerabruk og kontakt med venner og familie gjennom sosiale medier høyest.

– Ettersom man på reisen bruker mobile enheter til å lese e-post og holde kontakt med kolleger, tror vi også de mobile enhetene er med på å forbedre ferien totalt sett, mener Gogstad.

– Mobile enheter kan ofte være et krav for forretningsreisende, og vi ser at forretningsreiser og mulighetene for å «koble seg på» er i endring. Det finnes blant annet apper som gjør det mulig for reisende å bli mer produktive og effektive på reise. Dette bidrar til å balansere forholdet mellom jobb og fritid når det er mulig, sier administrerende direktør Rune Feltman i VIA Egencia.

Vanskelig å koble av

Reisende fra hele verden innrømmer at de er avhengige av sine mobile enheter - uansett om det er ferie eller ei. 8 av 10 reisende over hele verden ønsker å ha tilgang til informasjon, uavhengig av sted, når de er på reise.

I Norgen er situasjonen så å si den samme. Mer enn halvparten av de spurte sier at de ville blitt «lost» uten sine mobile enheter på reise. 6 av 10 reisende hevder at de ikke ønsker å koble av på fritidsreiser. Blant nordmenn svarer flere enn én av tre at de ikke føler de får koblet av skikkelig på grunn av mobilavhengigheten.

Videre viser undersøkelsen at 4 av 10 bruker sin mobile enhet mer på ferie enn hjemme. Dette gjelder kun for 15 prosent av de norske respondentene. 6 av 10 nordmenn pleier å krype til køys med telefonen på ferie. Det er høyest i Europa. (ANB)