– Det går bra med meg, men jeg er overrasket, forteller Mohamed Hussein Dirshe (21) etter å ha mottatt Carnegies heltemedalje i gull onsdag formiddag.

– Det er stort å få denne medaljen, sier han.

Brann

I en dramatisk brann i Svolvær i begynnelsen av desember i fjor, handlet den unge mannen resolutt og berget ut en 8-åring.

Da brannen brøt ut befant Mohamed Hussein Dirshe seg i andre etasje i bygget. Han var den eneste som var våken, da han oppdager røyken som kom opp fra golvet. Han slår alarm og de fem i familien kommer seg ut av huset.

Utenfor møter han nabogutten fra første etasje som forteller at broren hans fortsatt var i leiligheten.

Mohamed hoppet inn et vindu, det går raskt.

– Jeg hadde ikke tid til å tenke, det gikk bare sånn, fortalte Mohamed til Lofotposten etter hendelsen.

Ved å bruke lys fra mobilen, lokaliserte han gutten i det røykfylte rommet og fikk ham ut.

– Jeg tenker ikke selv at jeg er modig. Jeg synes bare det var viktig å få gutten ut, uttalte Mohamed som nå har fått et håndfast bevis på at han har opptrådt heltemodig.

- Heltemot

Etter brannen flyttet Mohamed og familien til Kabelvåg. Han går 2. klasse på Aust-Lofoten videregående skole, og visste ingenting annet enn at han måtte møte i kantina klokka 12.00 på onsdag.

– Jeg visste ikke hva som skulle skje, men etter hvert skjønte jeg at de måtte snakke om meg. Det er veldig fint å få denne medaljen, sier han.

– Jeg har selv jobbet i redningstjenesten i 10 år, men det er de som kommer først til stedet som er det ekte heltene. De har ikke dette som jobb. Det står respekt av det Mohamed har gjort, det er ikke bare bare å hoppe inn et knust vindu hvor det brenner. Det krever heltemot, mener fylkesmann Tom Cato Karlsen som fikk æren av å dele ut medaljen.

To nominasjoner

– Det er ikke ofte man leser om mennesker som redder andre uten å tenke på eget liv. Historien til Mohamed rørte mange av oss i lokalsamfunnet. Vi er bekymret for gutten han reddet ut og takknemlig for det Mohamed gjorde, forteller prost Kristine Sandmæl.

Hun var en av de to som foreslo Mohamed til anerkjennelse hos Carnegies. Den andre nominasjonen kom fra Ingar Brun ved Svolvær politistasjon.

– Å nominere Mohamed var ikke en vanskelig avgjørelse å ta. Dette er en fin påminnelse om at man skal bry seg om andre. Mohamed er et forbilde for voksne og barn, hvor han viser at å bry seg er et tegn på stryke. Det er fint han fikk den oppmerksomheten han fortjener, mener Brun.

Ordfører i Vågan, Eivind Holst, synes det er fint 21-åringen får denne utmerkelsen.

– Jeg er takknemlig for det han har gjort. Han er et godt eksempel på en god innbygger som stiller opp for andre, selv med fare for eget liv, sier Holst.

Heltemedalje

Carnegies heltemedalje henger meget høyt. Gullmedaljen gis til dem som har gjort en redningsbragd hvor det er særlig høy risiko for eget liv eller flere reddes under vanskelige forhold.

I Nordland er det i nyere tid bare en håndfull personer som har fått denne utmerkelsen i gull:

  • Hans Edgar Furfjord, Andøy i 2011 for å ha berget to barn ut fra en brennende campingvogn.
  • Tomas Andre Benonisen på Sørvågen i 2006. Den da 15 år gamle Tomas berget en lokal fisker som var fanget i ei luftlomme i styrehuset på båten som var i ferd med å synke.
  • Odd Eriksen og Trond Frantzen i 2004 for innsatsen da pilotene i et Cato Air-fly ble angrepet av en bevæpna mann.

    Gå aldri glipp av nyhetene