Å ha stortingspolitikere som evner å setter regionens interessert på kartet, og ikke minst evne å få gjennomslag, er av stor verdi. Det er derfor med stor glede vi konstaterer hvordan SVs Mona Fagerås har arbeidet denne budsjetthøsten. Det er naturligvis ikke et sololøp, men vi drister oss til å si at Nordland Film- og Kunsthøgskole i Kabelvåg ikke hadde kommet inn i statsbudsjettet, om det ikke hadde vært for Mona Fagerås sin innsats.

Lofotingen fra Leknes har klart det ingen andre fikk til. Den avgåtte regjeringen med Høyre, Venstre og KrF hadde ikke dette kreative og velrennomerte høgskoletilbudet i Lofoten med i budsjettet de la fram som noe av der siste Solberg-regjeringen gjorde. Heller ikke regjeringen som skulle sikre en ny kurs ved å ta hele landet i bruk og sette "vanlige folk først", satte det eneste høyere utdanningstilbudet i Lofoten høyt nok til å finne rom i budsjettet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum la fram på vegne av Jonas Gahr Støre.

Mens undervisningsminister Ola Borten Moe nærmest hånlig har avfeid saken, har Mona Fagerås gjort det klart at SV kom til å ha kunst- og filmhøgskolen i Kabelvåg med i forhandlingene SV skulle ha med regjeringen. Å si det, er èn ting for en politiker. Å faktisk nå fram og få gjennomslag, først i eget parti og så i forhandlinger med regjeringspartiene, er noe helt annet. Det er rett og slett en imponerende seier SV og Mona Fagerås har sikret for Lofoten.

Etter en heller anonym tilværelse som opposisjonspolitiker for SV de fire første årene, har hun virkelig markert seg som en politiker å regne med etter budsjetthøsten på Stortinget. Mona Fagerås har demonstrert politisk gjennomslagskraft. Det er et karaktertrekk som ikke er alle forunt. Vi håper dette bare er starten for Lofotens eneste representant på Løvebakken.

Nordland kunst- og filmhøgskole blir nå en del av UiT Norges arktiske universitet i Tromsø. Vågan får dermed en filial av universitetet i kommunen. Det er svært gledelig.

– Den unike skolen skal leve videre, det har vi kjempet inn i statsbudsjettet med nebb og klør, sier hun som har fått det hele på plass, Mona Fagerås fra Vestvågøy, til Lofotposten.

På de siste lokale markeringene som fant sted i Kabelvåg for å berge tilbudet, stod hun bokstavelig talt side om side med lokalbefolkningen på moloen i Kabelvåg. Og hun tok med seg kravet, krafta og energien derfra inn i de avgjørende rundene i regjering og storting.

Uten finansiering ville det kreative utdanningstilbudet for levende film vært historie i løpet av 2024. Skolen utdanner både kunstnere, filmskapere og fagfolk som gjør seg bemerket landet og rundt etter endt utdanning – i disse dager tydelig bevist med regissørene av den kritikerroste filmen Nattebarn, Petter Aaberg og Sverre Kvamme.

Etter valgkampen, bør det framstå som et blødende sår for Senterpartiet at det ikke var dem, men SV som berget dette utdanningstilbudet i distriktet. Skjønt, Senterpartiet virket aldri interessert i løse dette. Skoletilbudet i Lofoten virket aldri å være noe de så verdien av. Tvert imot: Senterpartiet ble tvunget til å gi seg på denne saken i budsjettforhandlingene, etter at statsråd Ola Borten Moe kategorisk avfeide å gi skolen penger på direkten på NRK.

Et stort paradoks for alle følger norsk politikk, og som ser innholdet i retorikken som brukes.

Med Nordland kunst- og filmhøgskole inne i statsbudsjettet, håper vi at SV har klart peke på en ny del av landet som kan brukes til høyere utdanning. Lofoten har befolkningsoppgang, og er attraktivt som bosted for folk som har tatt høyere utdanning og gått over i arbeidslivet. Hvorfor skal ikke Lofoten da være et attraktivt sted å kunne ta høyere utdanning.

Vi håper Senterpartiet og de andre partiene på Stortinget drar lua litt lengre opp i panna, og faktisk ser hvilken verdi et utvidet utdanningstilbud i Lofoten vil ha for landet.

Da kan denne seieren vise seg å "bare" være en delseier, og starten på noe mer.

Vi har trua!