Gå til sidens hovedinnhold

Morten (31) tar over som sjef i familiebedriften: – Jeg har alltid hatt lyst til å komme hjem!

Artikkelen er over 2 år gammel

Morten Marhaug er ny daglig leder i O. Marhaug slip og mek. verksted AS. Han er stolt over å lede verkstedbedriften inn i framtida, og mener flere ungdommer bør satse på yrkesfag.

– Jeg har hatt sommerjobb her helt siden jeg var 14–15 år, sier Morten Marhaug.

31-åringen tar over som daglig leder i verkstedbedriften etter sin far Trond Marhaug. Det er en bedrift med lange tradisjoner som nå får ny sjef.

– Jeg er kjempestolt av det forfedrene mine har gjort, slår Morten Marhaug fast og viser oss rundt på anlegget.

– Valgt selv

Det var Ole Marhaug som i sin tid startet bedriften i Svolvær. Nå er det en ny generasjon som skal ta over styringen av familiebedriften.

Etter yrkesfag, ingeniørutdanning og fire og et halvt år i offshoreselskapet Aibel i Harstad kom Morten Marhaug hjem til Svolvær for fem år siden. Han blir fjerde generasjon som leder verkstedbedriften.

– Falt det seg helt naturlig at du skulle tilbake hit og overta ledelsen?

– Det føler jeg jo absolutt. Men samtidig har jeg ikke blitt pressa til det, dette er noe jeg har valgt selv, slår han fast.

Siden han flyttet hjem til Svolvær og begynte i Marhaug har han vært driftsansvarlig, men foretrekker helst tittelen som prosjektleder.

– Jeg trives kjempebra. Jeg har alltid hatt lyst til å komme hjem. Det er fantastisk å få komme hjem til en familiebedrift som tross alt har eksistert i 110 år, sier han og forteller at dagens eiendom der man holder til i havna ble kjøpt i 1924.

Siden da har det vært en stor utvikling av både bedriften, byen og fiskerinæringa.

– Det har skjedd mye på den tida?

– Vi har jo tilpasset oss forskjellige kundegrupper. Det var mye fiskebåter før, men båtene blir større og det er mindre igjen av den tradisjonelle fiskeflåten. Dermed har vi naturlig sklidd inn i andre segmenter også. Vi har også fått inn hurtigbåter, det er vår storsatsing. Hurtigbåter, motorer og aluminiums-sveising er blant det som er sentralt for oss.

Analyser og dokumentasjon

– Hvordan blir det å ta over som daglig leder?

– Jeg gleder meg! Jeg tror dette blir kjempebra, samtidig er det også et stort ansvar for 30 ansatte og ansvar for en veldig tradisjonsrik bedrift. Det føler jeg litt på, men jeg har i alle fall lyst til å gjøre det like bra som de som har vært her før meg.

Bestefar Gunnar Marhaug er fortsatt innom, og på formiddagen denne februardagen har han nettopp avlagt både barnebarnet og bedriften et besøk.

Morten Marhaug er klar på at han har stor respekt for den jobben de foregående generasjonene gjør og har gjort. Samtidig vil han også gjøre ting på sin måte.

– Jeg har mer tro på å bruke litt tid i forkant på analyser og dokumentasjon. det tror jeg gir bedre løsninger. I gamle dager prøvde og feilet man nok en god del, men i dag er det en helt annen tid. Det må gjøres grundig prosjektering i forkant.

Til Våganavisa uttalte Trond Marhaug tidligere i vinter at det blir en myk overgang å overlate driften til sønnen. Han synes ikke det er vanskelig å gi fra seg roret.

– Alt har sin tid. Jeg kan være her når jeg vil, men trenger ikke ha ansvaret for den daglige drifta. Jeg ser på det som et naturlig generasjonsskifte, sa han til avisa.

– Tror på større vekst

– Dere gjør det fortsatt bra, ut fra regnskapene å dømme?

– Jeg har veldig god tro på Marhaug framover og jeg tror på enda større vekst. Oppdrettsnæringa virker å være i vekst og den er en viktig kunde for oss. Både fôrflåter og servicebåter er innom her, sier Morten Marhaug.

Sammen med Bertel O Steen Teknikk AS eier Marhaug også et eget selskap, Bostek Nord, som tar seg av import, vedlikehold og distribusjon nord for Bergen av motorer fra den tyske produsenten MTU.

De nye hurtigbåtene som Boreal nå trafikkerer Vestfjorden med skal også innom Marhaug for vedlikehold.

Anlegget i Svolvær har to slipphaller og et eget verksted for motorarbeid. Den ene hallen er bygd for å ta på land mindre båter, og har også i tillegg en egen varmehall for plastarbeider.

– Både Skarvik og Lofoten Sveiseindustri har planer om å bygge ut, har dere det dere trenger per i dag?

– Det er mye vi har sett på, men ingenting jeg kan si noe om i dag. Vi oppdaterer oss kontinuerlig på verktøy og utstyr, det er vi nødt til for å være attraktiv for kundene.

– Velg yrkesfag!

Morten Marhaug er i likhet med flere i verkstednæringa i Lofoten opptatt av rekruttering av nye fagfolk. Det er en utfordring også for Marhaug.

– Det er ikke enkelt å få tak i folk. Vi har to lærlinger nå og skal ansette nye i høst. Vi ønsker å satse på unge og nye folk, skal vi få gode fagfolk til denne bransjen må vi satse på det, slår han fast.

I dag håper flere yrkesfag skal bli mer attraktivt for ungdom. Den uka Lofotposten besøker den nye Marhaug-sjefen har det nettopp vært yrkes- og utdanningsmesse i Svolvær, Morten Marhaug sier de jobber bevisst med å få flere ungdommer til å velge yrkesrettet utdanning og deltok selv på messa.

Sitt eget valg av yrkesfag angrer han ikke på. Han mener også statusen til yrkesfag må økes.

– Da jeg gikk yrkesfag var det helt forferdelig, folk spurte meg «hvorfor gjør du det, har du for dårlige karakterer til almenfag?» og det var spøk om «mekk og drekk» og sånt, sier han og viser fram ei T-skjorte med teksten «Bli noe, gå yrkesfag, gå TIP».

Morten er selv et bevis på at yrkesfag kan gi mange muligheter i yrkeslivet.

– Det er flott å få erfaring med det praktiske først. I dag har man alle muligheter med påbygging etterpå.

Kommentarer til denne saken