Starter innsamlingsaksjon til Lofoten brann- og redningsvesen i Moskenes

Innsamling: Audun Inge Rasmussen har tatt initiativ til en innsamlingsaksjon på Spleis til Lofoten brann- og redningsvesen i Moskenes. Alle midlene som samles inn skal gå til å øke og bevare kunnskap og kompetanse, i tillegg til innkjøp av manglende utstyr.

Innsamling: Audun Inge Rasmussen har tatt initiativ til en innsamlingsaksjon på Spleis til Lofoten brann- og redningsvesen i Moskenes. Alle midlene som samles inn skal gå til å øke og bevare kunnskap og kompetanse, i tillegg til innkjøp av manglende utstyr. Foto:

Innsamlingsaksjonen skal samle inn penger til økt kunnskap og kompetanse, i tillegg til innkjøp av manglende utstyr.

DEL

Audun Inge Rasmussen og søsteren Ingunn Rasmussen har tatt initiativ til innsamlingsaksjonen «Moskeneshjerter i brann». Alle midler som samles inn skal gå til å øke og bevare kunnskap og kompetanse, i tillegg til innkjøp av manglende utstyr til Lofoten brann- og redningsvesen i Moskenes kommune. Innsamlingsaksjonen har satt et mål om å samle inn 500.000 kroner.

– Moskenes er i en vanskelig økonomisk situasjon. Selv om det er nedskjæringer flere steder gjør kommunen så godt de kan. Jeg tenker at vi kan prøve å gjøre litt selv også. Det er vi som er kommunen, vi innbyggerne. Derfor tenkte jeg at vi kunne prøve på en Spleis, sier initiativtaker Audun Inge Rasmussen.

Trenger utstyr

Rasmussen, som jobber på skolen i Sørvågen, er også fjellguide. Han forteller at noe av engasjementet kommer av at han selv har vært kalt ut til fjellet ved ulykker.

– Jeg vet hvor viktig det er at noen kan stille opp og hjelpe. Brann- og redning driver ikke bare med brann, men de hjelper også til ved ulykker langs veien, i fjellet og på isen. Derfor trenger de utstyr og utdanning. Vi i Moskenes har det godt, og folk i Lofoten og Moskenes er rause. Så jeg tror vi vil få inn pengene etter hvert, sier han.

Nå som vi går mot jul og advent er det betryggende å vite at brannmannskapet har kort utrykningstid, påpeker Rasmussen.

– Vi må si takk til alle som hjelper til i innsamlingen. Det handler om at alle kan bidra litt, det trenger ikke være mye. Hver en kroner er viktig, sier han.

Går utover beredskapen

Utrykningsleder i Lofoten brann- og redningsvesen i Moskenes, Olav Kristoffersen, tok selv til sosiale medier etter kutt i deres budsjett.

– Vi ble lovet penger til utdanning i år, og derfor ble vi med på kutt i fjor. Jeg er redd for at det er kommer flere kutt. Da kan vi like så godt legge ned. Det er den veien det bærer om vi ikke sier ifra, sier utrykningslederen.

– Jeg har fått masse positiv respons etter innlegget mitt. Brannsjefen, Ragnhild Sæbø, er i dialog med rådmannen. Vi håper vi får til noe i revidert budsjett til våren. Om vi ikke har utdanning og øvinger går det ut over beredskapen, sier han.

Han er takknemlig for at Rasmussen har startet denne innsamlingen og at det allerede har kommet inn penger.

– Det er veldig flott, og det betyr at innbyggerne bryr seg om oss. Vi har selv samlet inn nært en million kroner over flere år. Det har vært gaver, vi har samlet inn penger fra bedrifter og foreninger, sier han.

Sliter med rekruttering

Lofoten brann- og redning i Moskenes består av 13 mann, som alle har vært med i mange år. Egentlig skal de være en gruppe på 20, men de sliter med rekrutteringen.

– Det er ikke noe lønn å løpe etter. Du må ha litt interesse for å være med. Vi er 13 gode mann, hvor halvparten har litt utdanning og sertifikater, og den andre halvparten har det ikke, sier han.

Brannmannskapet er i beredskap under høytidene, som jul og påske. Ellers er det frivillig å rykke ut.

– Heldigvis har vi en styrke som kommer. Vi er en oppegående og dyktig gjeng, men vi må fortsette å øve. Denne gangen ble det kuttet 125.000 kroner mer enn foreslått av rådmannen. Det er blålyssertifikat for to mann. Dette er et lovpålagt kurs. Der er denne spleisen en fin ting, og det kan komme en eller to blålyssertifikat ut av den, sier utrykningsleder Kristoffersen.

>>> Spleisen finner du her.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken