Moskenes-festivalen slapp deler av programmet på tampen av fjoråret. Nå har festivalsjef Agata Gasior fått bekreftet at en kjent stemme i norsk musikk gjennom vel 20 år kommer til Hamnøy.

Unni Wilhelmsen debuterte på plate i 1996 med den viserockpregete «To whom it may concern». Siden har hun krysset musikalske sjangre, og også gitt ut jazzinspirerte plater. Wilhelmsen innleder festivalen fredag 27 april.

– Vi er veldig glad for få Unni Wilhelmsen til Moskenes og Lofoten. Hun er en karismatisk artist som appellerer til et stort publikum. Vi håper hun skal bidra til å rekruttere et lokalt publikum. Vi savner flere lokale folk på festivalen, sier sjef for Elijazzen, Agata Gasior.

– Mye bedre plass

Det er jubileum på Hamnøy i år. Ti år er gått siden den første Elijazzen. I år inviteres publikum til et konsertlokale som aldri før har vært i bruk, det nedlagte fiskebruket på Hamnøy. De ni første årene har konsertene foregått på Krambua og deretter Hamnøystua – begge lokaler med begrenset plass.

– I år kan vi garantere bedre plass. På fiskebruket er plass til over 200. Dette blir et helt annet konsept. Jeg tror at flere har latt være å dra på konsertene fordi lokalet fylles fort. I år skal publikum få plass til å nyte musikken, sier Gasior.

Elijazzen henter også en norsk trio som har gjort seg bemerket det siste tiåret, Gjermund Larsen trio, som i 2008 fikk Spellemannsprisen for debutalbumet «Ankomst». Avslutningskonserten blir med en ledende jazzmusiker fra Polen, Wojtek Mazolewski.

Tradisjonen tro settes også kursen inn Reinefjorden, til Vindstad, der den samiske musikeren Johan Jr. Sara er artisten med naturlyder fra kysten av Finnmark på repertoaret.

På festivalens siste dag kan publikum delta eller bivåne når jazz og yoga smelter sammen til Jazzyoga under den nyoppførte nothjellen på Sakrisøya.

– Festivalen består av fem konserter som har ganske stor spennvidde, sier Agata Gasior.

Null tilskudd

Jubileumsfestivalen har en usikker økonomisk ramme. For første gang får ikke Elijazzen økonomisk tilskudd, verken fra Moskenes kommune, Nordland fylkeskommune eller Kulturrådet. Festivalen har støtte fra ni lokale og regionale sponsorer.

– Vi kan ende med underskudd, men håper godt billettsalg skal berge økonomien. Vi har allerede solgt nærmere hundre festivalpass. Flere konserter passer godt for familier så vi håper at voksne og barn tar turen, sier Agata Gasior.

Les også: – Elijazzen er avhengig av å få offentlig støtte