Reine-damen gliser bredt utenfor bygget fra 1947 på høyden i Reine sentrum. Papirene på at hun er ny eier av bygget som var rådhus fram til 2012 er undertegnet. To millioner kroner koster det Runhild Olsen å overta bygget på 700 kvadratmeter fra Eva-Linda og Espen Ramnestad.

Ekteparet fra Bodø overtok Cato-gården i 2013. Planen var å ombygge til restaurant og overnatting. I fjor skrinla paret planene, og satset i stedet i Tromsø.

– Jeg hadde det mange vil kalle flaks. Jeg kontaktet eierne for å høre om jeg fikk leie, og om mulig overta. Det viste seg at de nettopp hadde diskutert å selge bygget, sier Runhild Olsen.

Yoga

Etter 20 år i Oslo flyttet hun hjem til Reine i august i fjor. Hun har planene klare for bruken av sitt nye hjem.

– Planen er å bygge opp et yogasenter. Jeg har en toårig utdannelse innenfor yoga. I utgangspunktet var ikke planen å bli yogalærer, men effekten av yogaen er så bra at disse teknikkene vil jeg dele. Så her kan man komme til kurs og workshops framover.

Catogården inneholder ca. 20 rom fordelt på tre etasjer, samt kjeller. Det gir den nye eieren mulighet til også å tilby overnatting. Moskenes er en stor turistkommune. Runhild Olsen ser sine planer som en del av å bygge opp aktivitetstilbud i kommunen.

– Yoga kan også være turisme. Jeg er i tillegg svært interessert i «vill-mat», og spesielt bruken av tang i matretter. En av mine planer er å arrangere kurs i bruk av tang, og kanskje lage et tangtørkeri i bygget. Turistene reiser ikke bare etter naturopplevelser. De er også interessert i lokale matopplevelser. Jeg satser på å tilby tilresidende – og lofotinger – muligheten til å høste råvarer som tang til bruk i matretter. Jeg samarbeider med det svenske firmaet Catxalot på å bygge opp tilbudet.

Kunstbibliotek

Fortsatt henger skilt på dørene med navn på ansatte og avdelinger. Runhild Olsen vurderer fortløpende ombygging for å gi bedre plass til de planlagte aktivitetene. Med hjelp av en utflyttet moskenesværing, Leif Magne Tangen, står også oppbygging av et lite kunstbibliotek på ønskelisten.

– Kunst og kultur er viktig for meg, kanskje vi kan ha poesikvelder, og andre arrangement her. Målet mitt er å fylle bygget med liv og glede. Jeg er virkelig takknemlig for alle mulighetene bygget kan by på, og det gjør jo ikke noe at bygget er en av Reines vakreste utsiktspunkt.

Du vurderte ikke å tilby lokaler til turistinformasjon siden bygget ligger i sentrum av kommunens best besøkt sted?

– Jeg har ikke fått med meg at kommunen var på leting etter lokaler. Det er jo en god tanke. Når bilparkeringen skal dirigeres til ytre havn må jo alle besøkende med bil og buss passere huset mitt.

Les også: Veddemålet med Runhild Olsen som ble til løpsfest