Turister hadde avtale med båteier om å bli hentet, men fikk i stedet gratisskyss med redningsskøyta

RS Det norske Veritas:  – Vi utførte bare et oppdrag for HRS, sier redningsskøyta. Arkivfoto

RS Det norske Veritas: – Vi utførte bare et oppdrag for HRS, sier redningsskøyta. Arkivfoto Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

To franske turister i begynnelsen av 20-årene skaffet seg søndag gratis skyss med redningsselskapet fra Forsfjorden til Reine i Moskenes under dekke at de var i nød.

DEL

Søndag rundt kl. 12.00 kunne HRS tvitre at de hadde brakt to franske turister i nød i trygg havn på Reine.

Bakgrunnen var at et fransk foreldrepar hadde ringt norske myndigheter og varslet at to franske ungdommer i begynnelsen av 20-årene var gått tomme for mat og drikke inne i Forsfjorden i Moskenes.

Hovedredningssentralen varslet da Redningsselskapets fartøy MS «Det Norske Veritas» på Ballstad, som straks gikk vestover til Forsfjorden og hentet de to unge fotturistene fra Frankrike.

Styrmann Runar Iversen på RS Det Norske Veritas fortalte Lofotposten søndag at de to fotturistene hadde trodd at ferga skulle komme og hente dem, og når den ikke kom, var de i ferd med å gå tomme for mat.

– De varslet hjem til foreldrene i Frankrike, som tok kontakt med norske myndigheter, og HRS i Bodø fikk oss til å hente de to unge i 20-årene fra Forsfjorden i dag, sa Iversen til Lofotposten søndag.

20-åringene ble satt i land og vist veien til kiosken på Reine, der de fikk kjøpt seg mat.

Les også: Franske turister i nød: Manglet mat og drikke...

Lurte HRS

Men saken var ikke så enkelt, kan daglig leder Edgar Kibsgård i turbåtselskapet på Reine fortelle, han opererer skyssbåtene i Reinefjorden, og hadde de to franske fotturistene med seg til Forsfjorden sist torsdag.

– De har lurt både meg, Hovedredningssentralen og redningsselskapet opp i stry, og skaffet seg gratis skyss fra Forsfjorden under dekke av å være i nød, sier Edgar Kibsgård.

– Vi kjørte de to fotturistene torsdag inn til Forsfjorden, og vi hadde avtale med de to om å hente dem.

–Og søndag morgen kl. 06.40 ringte de og snakket med meg. De ringte da fra Krokvannet, der det er mobildekning. Jeg opplyste at MS «Åhav» gikk fra Reine kl. 11.00 søndag, via Vindstad, og at vi ville ta ekstraturen inn til Forsfjorden og hente dem like etter. Jeg opplyste også at det ville koste 200 kroner pro person, men kun 55 kroner hvis de valgte å gå inn til Vindstad og ta båten derfra.

Kibsgård forteller videre at kl. 10.10 ringte foreldrene fra Frankrike, da til skipperen ombord i hans båt MS «Åhav», og fortalte at de ikke hadde fått kontakt med de to ungdommene, og de trodde de kunne være i fare.

Mobildekning

– Men skipperen min svarte at det ikke var mobildekning inne i Forsfjorden, men at de skulle hentes etter avtale et par timer senere på søndag. Likevel har foreldrene like etter ringt til norske myndigheter og varslet at de to kanskje var i nød og uten mat og drikke. Dette er nesten ikke til å tro.

Kibsgård sier videre at de sendte MS «Åhav» som avtalt til Forsfjorden etter anløpet av Vindstad. Men på vei inn Forsfjorden, så kommer redningsskøyta RS «Det Norske Veritas» ut fjorden og går til Reine med de to «nødstedte».

Hadde ikke Hovedredningssentralen eller redningskrysseren kontaktet dere og spurt om de hadde avtale om å hentes?

– Nei, vi visste intet om aksjonen før vi fikk vite det gjennom Lofotposten. Og både HRS og Redningsselskapet vet at vi driver kommersiell skyss i området.

Kibsgård sier at dette kan ha vært et avtalt spill mellom foreldre og de to unge, for foreldrene som ikke fikk kontakt med de unge, oppga at de var uten mat og drikke. Og da de to ungdommene kom ombord i redningsskøyta inne i Forsfjorden, så forteller også de akkurat samme historien til mannskapet på RS «Det Norske Veritas», nemlig at de var i nød og uten mat og drikke. Og intet om at de hadde snakket med meg kl. 06.40 samme morgen, og avtalt at vi skulle hente dem samme dag. Og foreldrene i Frankrike visste altså at det var vår skyssbåt som de måtte ringe når podene selv ikke svarte.

Edgar Kibsgård sier at hans fartøy gikk bomtur og ble uten inntekt fra tilkallingsturen, mens de to franske ungdommene reiste gratis og dyrt på det offentliges regning tilbake til Reine. Slikt sier han er misbruk av norsk redningstjeneste.

Redningsskøyta

Styrmann Runar Iversen ombord i RS «Det Norske Veritas» sier til Lofotposten mandag at de ikke hadde andre opplysninger, kun at de skulle hente to nødstilte franskmenn i Forsfjorden på vegne av HRS. Det oppdraget utførte man. Utover dette kan han ikke kommentere saken.

Bekymra pårørende

Beskrevet hendelsesforløp virker å være noenlunde rett oppfattet, sier ansvarlig redningsleder Thor-Eirik Torkildsen ved HRS til Lofotposten.

– Etter at alvorlig bekymra pårørende kontaktet HRS via politiet på søndag morgen forsøkte HRS å formidle til turistene at det var mulig å gå ut av fjorden.

HRS fikk beskjed fra pårørende om at de to var gått tom for strøm på mobilene, og at det ikke gikk an å komme i kontakt med dem.

Deretter vurderte HRS at det var best å hente disse med båt.

– En privat båteier/aktør ble kontaktet men på grunn av annet oppdrag måtte de avslå. Deretter ble RS DNV fra Ballstad benyttet til oppdraget av HRS.

Dette framsto som et relativt ordinært henteoppdrag for HRS med den informasjonen som var tilgjengelig der og da. Om informasjonen som ruteselskapet frambringer stemmer, framstår dette meget uheldig for alle parter.

– Hovedredningssentralen har i utgangspunktet tiltro til at folk som kontakter redningstjenesten har et reelt behov for assistanse, og har ingen grunn til å tro noe annet, sier Torkildsen ved hovedredningssentralen dagen derpå til Lofotposten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken