Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen stenger ikon og turistperle

Artikkelen er over 4 år gammel

- Vi har advart med skilt og gjort alt som vi har funnet mulig, for å stoppe strømmen av turister opp til Reinebringen.

– Tross de klare advarslene, trosser turister i hopetall advarslene. Nå vil vi forsterke budskapet på skiltene og våre advarsler. Samtidig ønsker vi å sette opp fysiske sperringer. Hvordan vi skal få dette til å virke effektivt er vi svært usikre på. Vi snakker om utmark og det er ikke så enkelt å sperre folk ut fra terrenget. Men vi anser nå stien opp til Reinebringen som så farlig at noe må gjøres inntil vi har steintrappa ferdig, sier rådmann Per A. Sperstad til Lofotposten.

Les også: Savnet turist funnet omkommet

Trafikken har økt

Sperstad presiserer at tross alle tiltak for å begrense trafikken opp til Reinebringen i påvente av ferdigstillelse av steinstien har det motsatte skjedd. Trafikken har økt.

– Nå er stien så nedslitt at den er blitt svært farlig å gå på. Vegetasjonen som tidligere bandt sand, jord og små steiner sammen er nå slitt bort. Når det regner tar vannet med seg sand, stein og jord, og det blir glatte partier tilbake. Det er nå mye vanskeligere og farligere å gå nedover enn oppover. Derfor er vi nødt til å foreta oss noe drastisk for å begrense ferdsel opp på Reinebringen. Jeg tror dessverre ikke at vi klarer å stoppe trafikken helt, men informasjon med kraftigere advarsler og fysiske sperringer håper vi hjelper. Heldigvis har noen utenlandske turoperatører forstått budskapet vårt og anbefaler ikke Reinebringen til sine reisende. De har funnet andre punkt de kan besøke. Men vi står ovenfor en stor utfordring. Det florerer av foto fra og av ikonet i utenlandske media. Både 17. mai bilder med flagg på våren, sommerbilder og vinterbilder med nordlys. Det er forståelig at turistene gjerne ønsker å besøke denne turistperlen. Og når de kommer helt fra Asia så er det ikke lett å stoppe dem, sier rådmannen.

Tragiske ulykker og flere dødsfall

Det har vært svært mange redningsaksjoner i Reinebringen de siste årene og dessverre også tragiske ulykker med hele fire dødsfall.

– Noen ganger er det skremmende når folk legger ut i fjellheimen på vinteren. I vinter tok en amerikaner seg opp på Reinebringen i et forferdelig vær. Ferga gikk ikke. Flyene til Leknes landet ikke. Men amerikaneren tok seg opp på Reinebringen med medbrakte ski. HRS og den alpine redningsgruppa fra Svolvær måtte hente ham ned, sier rådmann Per A. Sperstad

Les også: Topptur i storm: – Setter seg selv og andre i fare

Cirka en fjerdedel av steintrappa er lagt av sherpagjengen. Det er snakk om cirka 260 trappetrinn av 1000 som er på plass. De første kostet vel 1,2 millioner og totalt anslår rådmannen en prislapp på fem millioner.

– Vi har søkt midler både fra stat og fylke. Det er også i gang en kronerulling som lokale foreninger har satt i gang. Hvor mye de har fått inn vet jeg ikke i dag. Men engasjementet er formidabelt. Men vi er avhengig av offentlig bidrag for å landet dette arbeidet med steintrappa, sier rådmannen.

Les også: Bobil truffet av steinraset

Les også: 4000 turgåere trosset dette skiltet i juli

Les også: Fjellvant advarer mot Reinebringen

Kommentarer til denne saken