I fjor fikk Moskenes kommune via Lofoten Friluftsråd 1,4 millioner kroner fra Miljødirektoratet til å starte byggingen av sherpastien til den 448 meter høye fjelltoppen. I år ble det avslag.

Moskenes Næringsforening tok derfor i samarbeid med kommunen initiativ til en innsamlingsaksjon for å skaffe penger til å fortsette sikringen av den nedslitte stien.

– 260 trinn, eller en tredjedel av stien, står ferdig. Vi håper å komme videre i år ved hjelp av offentlige tilskudd og innsamlete midler, sa ordfører Lillian Rasmussen som valgte åpningen av Elijazzen på Hamnøy som arena for å blåse i gang innsamlingsaksjonen.

Det er satt ut innsamlingsbøsser i alle turistkontorene i Lofoten. Aksjonen har egen facebookside.

– Vi har tro på at det skal være mulig å skaffe penger til å komme et godt stykke på vei, sier Runhild Olsen i Moskenes Næringsforening.

– Spent

Lofoten Sparebank har gitt 25.000 kroner til stibyggingen. I forrige uke bevilget fylkesrådet 90.000 kroner. I juni får Moskenes kommune svar på om Reinebringen får tippemidler.

– Vi går bredt ut med søknader. Vi har rundt 300.000 kroner igjen fra fjorårets bevilgninger, sier Rasmussen.

I fjor startet Vestlandsbedriften Stibyggjaren AS arbeidet ved hjelp av innleide sherpaer fra Nepal. Fjellet har fått en nærmest ikonisk status blant turister. Det har ført til stor slitasje, og enkelte partier regnes som farlige.

Ordfører Lillian Rasmussen er spent på responsen.

– Det blir veldig spennende å se hvor mye vi klarer å samle inn. Det kostet 1,2 millioner kroner å bygge en tredjedel av trinnene. Vi trenger mye penger for å komme til toppen.

Lofot-tilskudd

Lofoten får 360.000 kroner i tilskudd til friluftsliv fra Nordland fylkeskommune. Mest går til Fredvang og Krystad Bygdelag i Flakstad, 130.000 kroner til turstier.

Reinebringen fikk 90.000 kroner. Nordland Utmarkslag får 70.000 kroner til utvikling av tilbud for funksjons- og bevegelseshemmete ved Grønnlivatnet på Vestvågøy. Lofoten Turlag får 50.000 til klopping rundt Svolværvannet. Værøy Idrettslag får 20.00 kroner til turistvei til Måstad.

Les også: Lofoten får ikke ei krone til turstier i 2017

Les også: En sti utsikten verdig