Sykler Norge på langs: - Kommer i bedre kontakt med folket

LITEN STOPP I VALBERG: Rune Wæraas tok seg en ørliten pause fra sykkelsetet i Valberg. På 20 dager skal han sykle Norge på langs.

LITEN STOPP I VALBERG: Rune Wæraas tok seg en ørliten pause fra sykkelsetet i Valberg. På 20 dager skal han sykle Norge på langs. Foto:

Rune Wæraas har lenge hatt en drøm om å sykle Norge på langs. I sommer går drømmen i oppfyllelse, samtidig som han samler inn 100.000 kroner til organisasjonen MOT.

DEL

- Formålet bak er todelt. Jeg har hatt en drøm om å sykle Norge på langs i mange år. Jeg er glad i naturen, glad i å gå i fjellet og glad i å pushe mine egne grenser. Jeg har gjennom jobben reist mye gjennom Norge, og har sett hvor mye flott natur og herlige mennesker det er rundt omkring. Da er du gjerne i en situasjon hvor du ikke rekker å stoppe å nyte det, og ta inn inntrykkene. På en slik tur som jeg er på nå, særlig når jeg sykler alene, så kommer man i mye bedre kontakt med folket, naturen, og ikke minst deg selv, sier Rune Wæraas.

Samler inn penger til MOT

2. august satte han seg på sykkelsetet fra Nordkapp. Onsdag var Wæraas kommet til Svolvær, og på torsdag var trønderen på Leknes. Målet er å være på plass i Lindesnes 20 dager etter starten i Nordkapp.

- Grunnen til at jeg har valgt 20 dager er fordi jeg har vært kjøpmann i REMA 1000 i 20 år, og MOT-coach i like mange år, sier Wæraas.

Det er nemlig den andre delen bak sykkelprosjektet. Wæraas har en pågående innsamlingsaksjon, hvor han ønsker å samle inn 100.000 kroner til organisasjonen MOT. Organisasjonens formål er å utvikle robust ungdom, som skal være med på å skape et varmere og tryggere samfunn. Organisasjonen ble stiftet i 1997, og har blant annet som mål å forhindre mobbing, psykiske vansker og mindre hyppig rusmisbruk.

- Gjennom turen ønsker jeg å få gjort MOT enda mer kjent i Norge. Gjennom sosiale medier vil jeg formidle historier, møter med mennesker og ikke minst hva MOT faktisk står for. Det viser seg at det er veldig mange som kjenner igjen MOT-logoen. Det er mange som har et forhold til det, på en eller annen måte. Litt for mange har det litt for fjern, og det er det jeg ønsker å gjøre noe med, sier Wæraas.

Møtt ungdom underveis

Han forteller at han underveis har møtt ungdom som har hatt gode opplevelser med MOT.

- Når jeg stod på fergeleie i Lødingen, stod det en ung mann og dirigerte trafikken inn. Jeg parkerte sykkelen ved siden av han, og spurte om han hadde hørt om MOT. Han kom fra Namsos, og hadde selv vært veldig aktiv gjennom skolen med MOT. Organisasjonen har noe som heter ungdom med MOT. Det er elever som har fått MOT-budskapet de tre årene på ungdomsskolen, og som blir rekruttert for å gjøre en jobb med elever i 7.klasse, for ungdommer som skal videre på ungdomsskolen. Det er helt genialt, for overgangen fra barne- til ungdomsskolen kan være brutal, sier Wæraas og fortsetter.

- Jeg traff to jenter på det samme fergeleie, som vasket vinduene på bilene som stod i kø. De to var fra Leknes. Hun ene var et sted mellom 12 og 13 år, mens hun andre hadde begynt på videregående. Hun fortalte at MOT hadde gjort en stor forskjell på hennes skole. Uten at jeg kan verifisere det, så sa hun at Leknes skole var en av skolene med minst mobbing. Én ting er å lese denne statistikken, men den forteller ikke hele sannheten. Sannheten får du direkte fra ungdommen. Det er også min egen erfaring som MOT-coach. Jeg er rundt på skoler og snakker med ungdommer på frivillig basis. Alle elevene skriver et brev til oss når de er ferdige med ungdomsskolen. Det er mange sterke inntrykk når man får høre hvordan de har hatt det de tre årene de har gått på ungdomsskolen, sier Wæraas.Artikkeltags