Saltenpolitiet har fått flere meldinger om hunder som sitter innelåst i varme biler.

– Vi prøver fortvilt å få kontakt med bileierne, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til an.no

De gangene de ikke får tak i eieren, gjør politiet en vurdering på om de må gjøre tiltak på å få hundene ut av bilen.

– Da må vi i verste fall knuse ruten, og i ytterste konsekvens vil det medføre en anmeldelse på eieren, sier Nilsson.

Det at en hund sitter innelåst i en varm bil, kan bli fatalt.

Hunder svetter ikke som mennesker, og blir fort overopphetet. Det er heller ikke så mye som skal til før situasjonen blir kritisk. Med lukkede vinduer i en parkert bil, stiger temperaturen ekstremt fort, og hunden kan raskt få heteslag og dø.

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur (normal temperatur for hund er mellom 37,5 -39 grader) og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten. Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer – og i verste fall dø, melder Mattilsynet.

Finn bilens eier

Dersom du ser en hund som sitter innesperret i varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR ZD12345). Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Dersom dyret lider og du verken oppnår kontakt med eier, politi eller Mattilsynet kan du ta deg inn i bilen for å hjelpe ut dyret. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

– Da må man se at det er akutt nødvendig for dyrevelferden, sier Nilsson.

men politiet mener at problemstillingen ikke burde oppstå i det hele tatt.

– Hunden er jo menneskets beste venn, og det burde man tenke på – framfor å la den sitte innelåst i en bil.

Hva gjør du med en hund som er overopphetet?

Vann er essensielt for å redde en hund som har fått heteslag. Det er viktig at du reagerer raskt og væter hele hunden, enten ved å dusje den med vann, dekke den med et vått håndkle eller legge den i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, da kan hunden gå inn i sjokk. Ikke bruk is. Hunden bør kjøles ned til ca. 39 grader. Det er viktig at hunden får oppfølging av veterinær ved alvorlige tilfeller av overoppheting, da den kan ha behov for væsketilførsel eller medisiner.

Temperaturen stiger fort i en parkert bil, og denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon.

Tid Temperatur ute Skygge/sol Temperatur i bil
08.30 14°C Skygge 19°C
09.30 18°C Skygge 38°C
10.30 20°C Blandet 47°C
11.30 20°C Sol 58°C
12.00 23°C Sol 62°C
13.30 22°C Sol 85°C