I overgangen mellom vinter og vår gir grus på sykkelveiene økt fare for skrens- og skliulykker for syklistene.
Mange steder i landet har våren kommet langt allerede, og feiingen av sykkelveiene er godt i gang. Andre steder har ikke vinteren sluppet taket ennå.
En del kommuner har vedtatt at sykkelveiene skal være feid innen 1. eller 17. mai.
– Grus på sykkelveiene øker risikoen for ulykker under sykling, og de tekniske etatene i kommunene bør gjøre en løpende vurdering av når det er på tide å fjerne grusen. Det sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.
– Hvis vinteren har sluppet taket, bør sykkelveiene feies, uttaler han.
- Les også: En feil her kan koste deg dyrt
Grus i skrubbsår
Strøgrusen som skal sikre trafikantene når det er glatt, virker stikk motsatt for syklistene når våren kommer.
– Når noen på sykkel får en farlig skrens og faller på grusen, vil resultatet ofte være stygge skrubbsår og forstuinger eller brudd i kragebein, armer og bein. Det sier Marit Krohg som er rådgivende lege i If.
Ved sammenstøt, bråbrems eller ublide møter med fortauskanter, går det hyppigere ut over hode, nakke, skuldre og kragebein. Da stuper syklisten ofte fram over sykkelstyret, mens ved grusskrens glir og velter sykkelen gjerne over på siden.
- Les også: Disse feilene gjør vi oftest i trafikken
Småskader vanligst
Selv om det er en del alvorlige sykkelulykker i trafikken, er heldigvis de fleste personskader hos syklister av det mindre alvorlige slaget. Det viser forsikringsselskapets egen personskadestatistikk.
De vanligste årsakene til ulykker er at sykkelen sklir og velter, for eksempel på grunn av løs grus eller vått løv på asfalten. Fortauskanter og trikkeskinner er andre årsaker til velt. Bråbremsing der man stuper over styret, er også ganske vanlig.
– Risikoen for alvorlige skader har gått kraftig ned de siste årene, påpeker Marit Krohg.
Hun understreker at sykling er gunstig både for helsa og miljøet, og reduserer risikoen både for kreft, diabetes, hjertesykdom og muskelplager.(ANB)