Gå til sidens hovedinnhold

Slik bruker du mobilen lovlig i påsketrafikken

Artikkelen er over 4 år gammel

Klør du etter å ringe og fortelle om egne, eller barnas, fremskritt i skibakken? Følger du disse rådene kan du faktisk bruke telefonen mens du kjører.

Det kan være fristende å ta frem mobiltelefonen mens du sitter i kø på vei til eller fra påskefjellet. Det er imidlertid forbudt å sende meldinger og surfe på mobilen mens du kjører bil.

Petter Berg, fagsjef for Motor i Storebrand, er overbevist om at smarttelefonene har bidratt til flere trafikkulykker. Så sent som denne uken advarte politiet mot "uoppmerksomhet" som følge av mobilbruk i trafikken etter en kjedekollisjon på E18. I fjor ble det på landsbasis rapportert nesten 7 000 små og store bilulykker i påskeuken.

– Det er mye mer som kan ta oppmerksomheten din i bilen nå enn for få år siden. Smarttelefoner og navigasjon tar altfor ofte bort oppmerksomheten til sjåførene. Jeg ser ofte sjåfører som fikler med mobiltelefonen i trafikken, selv i høye hastigheter. Noen få sekunders uoppmerksomhet kan få store konsekvenser, sier Petter Berg, fagsjef for Motor i Storebrand.

Hva er lov?
Likevel er det noen enkle operasjoner som er innafor, ifølge Statens Vegvesen:

  • Har du propp i øret med svarknapp på ledningen kan du motta på samtaler. Dette gjelder også når telefonen ikke er fastmontert, men ligger ved siden av deg.
  • Telefoner som er koblet opp mot bilens håndfri-system kan også brukes, så sant man kan betjene den med knapper på rattet eller stemmestyring.
  • Er telefonen forsvarlig fastmontert i dashbordet, har du lov til å taste et telefonnummer. Det er ikke lov å besøke nettsider eller skrive tekstmeldinger.

– Ja, du kan bruke telefonen under visse omstendigheter, men her må du være varsom. Selv synes jeg det er en mye bedre løsning å gi telefonen til en av passasjerene så de kan hjelpe deg. Ellers er det også alltid et godt råd å ta en pause, gå ut av bilen for litt luft og få gjort unna samtalene, sier Berg.

Nesten 7000 skader i fjor
Statistikk fra Finans Norge viser at det ble rapportert 6 900 skader i trafikken i påskeuken i fjor. En fjerdedel av disse er ulykker med kun én bil involvert, mens rundt halvparten av ulykkene er mindre alvorlige ulykker som påkjørsler av parkerte kjøretøy og skader i forbindelse med rygging.

– Det er ikke nødvendigvis flere alvorlige ulykker i påsken enn ellers i året, men vi oppfordrer alle til å være ekstra varsomme som følge av økt trafikk. Dersom du kjører på en kjent strekning hvor det er fare for kø, prøv å velge en litt annen tid på døgnet enn vanlig, sier Berg.

Han tipser om at Statens vegvesen har telefontjenester og SMS-varsler hvor du kan få informasjon om stengte veier, kolonnekjøring, anleggsarbeid eller vedlikehold.

– Det å være forberedt kan være forskjellen på en god og dårlig tur i påsketrafikken, ha med mat og drikke til alle i bilen og kanskje spesielt til barna, ha aktiviteter som ikke forstyrrer fører og ta pauser! God tur og God Påske!

Om Storebrand 

Storebrands ambisjon er å være best på sparing til pensjon. Storebrand skal levere bærekraftige løsninger tilpasset kundens livssituasjon slik at den enkelte får en bedre pensjon, og en bedre verden å gå av med pensjon i. Storebrand har om lag 40 000 bedriftskunder og 1,9 millioner personkunder, med hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo. Storebrand forvalter over 560 milliarder kroner og er Norges største private kapitalforvalter. Vi jobber målrettet for å nå visjonen om at Våre kunder anbefaler oss. Storebrand-aksjen (STB) er notert på Oslo Børs og selskapet har fått plass på Dow Jones Sustainability Index siden 1999.

Kommentarer til denne saken