- Folk kan ikke båt. Ringer HRS når de er tom for bensin. "Vi trenger hjelp, kom å hent oss".

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Stadig flere fritidsbåter trenger hjelp av redningstjenestene. Svært mange oppdrag skyldes manglende kunnskap og vedlikehold, mener redningsleder.

DEL

Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) sier årsaken til mange oppdrag er det han kaller bekvemmelighetsproblemer, skriverStavanger Aftenblad.

– Folk kan ikke båt. De er altfor lite flinke til å vedlikehold av motor og båt, sørge for ekstra drivstoff, sjekke kjølevann og alle gjennomføringer i skrog, at ingenting har morknet siden sist sesong. De har lite kunnskap om hvor de går med båten, sier Frøland. Han mener det også står dårlig til navigasjonskunnskapene hos mange.

– De ser ikke på sjøkart. Sjøen er ikke så jevn under som oppå. Båter grunnstøter på feil side av seilingsmerker, og går inn der hvor de tror det er dypt nok.

Redningsleder Alf Hågensen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge sier de har ikke registrert bekvemmelighetsoppdrag i år.

Hovedredningssentralen Nord-Norge har kun hatt reele hendelser i år . ILLUSTRASJONSFOTO

Hovedredningssentralen Nord-Norge har kun hatt reele hendelser i år . ILLUSTRASJONSFOTO

– Vi har hatt reelle hendelser både til havs og til fjells i år. Det er slik at når vi får alarm så er det komplisert å sitte her på HRS og vurdere behovet. Vår oppgave er å redde personer i nød. Om folk har skadet en fot i fjellet eller er helt utmattet så rykker vi ut. På sommeren har vi mange oppdrag, spesielt hendelser i fjellet. Noen oppdrag ser vi i ettertid kunne ha vært løst på en annen måte, men i år har vi ikke hatt slike hendelser, sier redningsleder Alf Hågensen til Lofotposten.

Søndag var det 25 redningsoppdrag som HRS Sør-Norge gjennomførte. Det gjaldt grunnstøting, lekkasjer og motorproblemer eller båter som gikk tomme for drivstoff. Ellers kan Owe Frøland ved Hovedredningssentralen Sør-Norge fortelle om tekniske problemer, vann i drivstoffet, dårlig vedlikehold av elektriske anlegg og batterier uten strøm.

– Før ringte folk en kompis, familie, eller en nabo med båt for å få hjelp. Nå ringer de redningstjenester og sier «Vi trenger hjelp. Kom og hent oss», sier Frøland.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken