Multikunstneren på Ramberg er kanskje mest kjent for sine kunstverk i metall der han uttrykker sin kjærlighet til kysten, og motstand mot spesielt oljevirksomhet utenfor Lofoten.

Han har også brukt musikken til å uttrykke tilhørigheten til kysten og til Nord-Norge. Røde ga ut en cd-plate i 2002, og har holdt flere konserter.

24. juni inviterer han til konsert på Galleri Avkroken. Den kan bli spesiell. Ifølge kunstneren selv er det trolig siste gang han stiller seg foran et publikum.

– Jeg er 82 år. Dette kan bli siste sommeren der galleriet er åpent for publikum. Jeg tenkte at det kan være greit å markere med en konsert, sier Johs. Røde.

Han har en forkjærlighet for de nordnorske rimsmedene. Røde har tonesatt dikt av Petter Dass, og klekket ut melodier til ordene fra Senja-dikterne Arvid Hansen og Helge Stangnes.

– Jeg har laget noen melodier i det siste til dikt av disse som framføres for første gang.

Han har med seg Lisa Holstad fra Sørvågen på cello, og Jeremy Blandford fra Svolvær på piano.

– To meget gode musikere som jeg har stor glede av å samarbeide med, sier Røde som er i gang med å rydde galleriet for utstyr og metallgjenstander.

– Det blir neppe mer kunst laget av stål. I 1981 var jeg i London, og kjøpte da papir til akvarellmaling. Det skal jeg ta fram når høsten kommer, sier Johs. Røde.