Gå til sidens hovedinnhold

På post med Moder Nord

– Vi representerer en sjanger som spenner mellom Lars Bremnes og DumDum Boys

Artikkelen er over 5 år gammel

Det hele startet der veien stopper.

I disse dager slipper bandet Moder Nord sitt debutalbum «Ensom i lag». En del av dere vil nok dra kjensel på bandet, som sist som mer holdt konserter på Surfer The Bar i Leknes i august og på Smaken av Lofoten på Å i juli. Det kanskje ikke så mange vet er at vokalist og gitarist Bernt Kibsgård opprinnelig er fra Å i Lofoten.

– Jeg flyttet hjemmefra etter ungdomsskolen. Har jobbet og studert meg lengre og lengre sørover, før jeg endte opp i Oslo. Jeg prøver å komme meg en tur til Å hver sommer, og en sjelden juleferie. Man kan ta en nordlending bort fra Nordland, men aldri Nordland bort fra en nordlending, sier Kibsgård, som startet sin musikkarriere i fiskeværet ytters t i Lofoten.

Til daglig jobber han i Posten, men på kveldene og i helgene går mye av tiden med til øvinger og konserter.

Bandprosjekt

Han lærte først å spille gitar som 13-åring, men det var ikke før han begynte på musikklinja ved Bodø videregående skole at han følte han kunne kalle seg musikalsk. Siden den gang har han vært innom varierte bandprosjekter som gitarist og backing vokalist.

 

– Jeg spilte gitar og sang i et bandprosjekt på ungdomsskolen, og hadde også et prosjekt med mitt søskenbarn, hvor vi sang og spilte på alt fra bryggedans til samlinger for døve. Han opptrer alene nå for tiden under navnet Kobben i Musdalen.

Røtter i nord

De tre bandmedlemmene i Moder Nord har som navnet på bandet tilsier alle sitt utspring fra nord.

– Christoffer og jeg holder til i Oslo, mens bassist Magnus Iversen bor i Asker. Henholdsvis er vi alle emigrerte nordlendinger, med Magnus Iversen fra Engeløya i Steigen, og Christoffer Vighals Smedass fra Tverlandet, utfor Bodø. Sammen er vi det nordnorske eksemplet på Bermuda-triangelet, forteller Kibsgård.

Moder Nord hadde sin forsiktige opprinnelse da Bernt møtte Christoffer Vighals Smedaas. De hadde spilt i band sammen tidligere og var begge interessert i å prøve noe nytt sammen.

– På den tiden hadde jeg så vidt begynt å skrive låter med nordnorsk tekst, noe som skulle bli utgangspunkt for retningen vi gikk. Utover det har jeg alltid hatt en forkjærlighet for rock som sjanger. Har nok mest sannsynlig noe med at jeg spiller gitar. Derfor har vi havnet i et musikklandskap mellom Lars Bremnes og DumDum Boys, forteller Bernt.

 

Rastløs og sulten

Med sin nåværende form og besetning har Moder Nord holdt på sin 2014. Bernt beskriver dem er en rastlaus og sulten gjeng, som driver hverandre fram med hver sine låter.

– Fordelen med at alle skriver låter er at om en har skrivesperre så slipper noen andre å ha det, sier Kibsgård.

Før første året var omme var bandet godt i gang med innspilling av en EP. Den ble spilte inn i det gamle studiet og øvingslokalet til Madrugada.

– Det ga mersmak så vi øste på med tre singler på rad kort tid etter, skyter han inn.

Debutalbum

Nå er altså bandet klare med sitt første album, og forventningene er vel skyhøye?

– Vi forventer svært lite, men håper selvfølgelig at musikken vi produserer er til smak og behag. Om en sang får deg til å nynne, tenke, smile, le eller gråte, så er det mer enn nok lønn for at vi får lov å spille vår musikk. Om publikum blir fornøyde, blir vi fornøyde med at vi kan spille mer. En vinn-vinn-situasjon som de sier på Værøya, sier Bernt.

Fremtidsplaner

Hvordan albumet blir mottatt kan selvfølgelig påvirke fremtidsplanene for Moder Nord. Bernt Kibsgård har uansett sine egne tanker om dette.

– Så lenge kreativiteten blåser i medvind, vil tiden vise hva som skjer. Låtene kommer på samlebånd for tiden og vi gir oss ikke før det meste er på opptak.

Om fem år står vi mest sannsynlig på en liten scene i en brun bar, og spiller nordnorsk blues og klagesang. Går alt gaiken så flytter jeg til Mexico og spiller mariachi-musikk på strand-barer.

Kommentarer til denne saken