"Det e over" er tittelen på Sondre Justads seneste single. Den hadde premiere på P3 for snart to uker siden og mottakelsen har vært god.  Den ligger på C-lista hos P3 og P1.

- Først ble du forelska i "Slave", så sang du "Nu har du mæ" og så "Det e over". Er det en og samme person du synger om?

- Vel det kan folk få tenke seg til selv, jeg liker at folk kan oppleve sangene mine som de selv vil. Men jeg skriver ganske personlig, det kan jeg jo innrømme, sier lofotingen.

Sist Sondre Justad var i studio hos P3s Christine Dancke skapte han positivt oppstyr med sin nord-norske versjon av monsterhiten til Sam Smith "Stay With Me". Det viste seg at rettighetshaverne ikke ville tillate at han spilte inn versjonen for salg.

Det var kanskje en strek i regninga, men Justads egen låt "Nu har du mæ" tok av, og sørget for at Justad for alvor har fått sin plass på den norske popstjernehimmelen - men ikke kun som stjerne; VG omtalte ham før helga som Norges nye "popkomet".

- Ja, jeg har hørt det begrepet brukt om meg. Jeg hadde ikke sett det komme, men det er veldig hyggelig, sier Justad som har hatt en svært hektisk inngang på året.

Turné med Marit Larsen, besøk i radioprogrammene Kveldsåpent, Nitimen, samt besøk hos NRK Nordland og Radio 3 Bodø og opptreden på Blåfrostfestivalen på Rognan er noe av det som har stått på programmet.

- Jeg har hatt to dager fri siden nyttår, konstaterer Justad.

Men han klager ikke. Tvert i mot.

Les også: – Jeg føler ikke at jeg har slått gjennom

Lærerik turne

- Det er kjempeartig. Jeg har lært masse av turneen med Marit Larsen. Det har gitt meg mengdetrening, for å si det sånn. Hvis man ikke var helt fornøyd med noe en kveld, kunne man rette det opp neste kveld. Vi har spilt i mange ulike lokaler og med ulikt publikum. Det har vært ei god og lærerik erfaring, sier Justad som setter stor pris på å få samarbeide med personer han tidligere har lyttet mye til og beundret.

Det gjelder ikke bare artisten Marit Larsen, men også den svenske produsentduoen som han slapp til som produsenter på den nye singelen.

- Måns Lundberg har mikset låta og jeg synes kombinasjonen av det nordnorske og den freske stockholmske bysounden passer godt til låta, sier Justad.

Les også: - Det er veldig stas at hun tok kontakt

Til Bylarm, så album

Denne uka er han installert på Parkteateret i Oslo hvor han og bandet forbereder seg til å opptre under Bylarm i Oslo om to uker. Det er et gedigent arrangement for musikkbransjen og Justad er kokfornøyd med å bli invitert til å opptre.

I løpet av året kommer hans debutalbum.

- Jeg har halvparten klart allerede, men jeg har lyst til å ta meg god tid til å gjøre ferdig resten, sier Justad.

I hans målestokk er god tid fram til høsten.

- Jeg vil reise bort et sted og skrive nytt materiale. Jeg forsøker å få til et album som viser hele spekteret. Det skal være noe glade og freske låter, men også noen som viser at alt ikke alltid er så lett. Så blir det nok noen av den typen når jeg sitter på alene på en høstkveld med pianoet og koser meg, beskriver Justad.

Med to S-er

- Helt ærlig, er det ikke irriterende at folk kaller deg for <Ju-stad> og ikke <Jusstad>, som vi sier i Lofoten....?

- Hahahaha! Vet ikke om jeg vil siteres på et svar på det, altså. Jeg er fortsatt såpass fersk at jeg tør ikke rette på folk som sier det sånn <Ju-stad>, det skrives jo ikke med dobbel S.

I slutten av januar var han på hjemmebane med konsert på Bacalao. Trommis Lars kom også hjem til sine egne.

- Det var helt rått å spille i Svolvær. Det er den lengste konserten vi har spilt! Vi følte virkelig vi kom heim, og selv om det ga trygghet, var det litt skummelt også. Det var skjerpende at det var så mange man kjente i salen. Da gjelder det å være 110% seg selv og ikke gjøre seg til, fastslår Sondre.

Les om konserten her: Nu har Sondre heile Svolvær

Les også: Er dette sommerhiten i 2013?

Les også: Ny sommerhit fra Sondre: "Nu har du mæ"