Gå til sidens hovedinnhold

Lofotkorpsene fikk innspill fra Europa-mester i skolekorps

Artikkelen er over 4 år gammel

Korpsfamilien høstet erfaringer fra høyeste hold, da temaer som aspiranter og foreldreengasjement sto på agendaen.

Styremedlemmer fra skolekorpsene til Bøstad, Buksnes, Svarholt, Leknes og Kabelvåg, satt i tillegg til representanter fra Vestvågøy Janitsjar, Borge Brass Band og Stamsund Hornmusikk, lydhøre da foreleser Ingunn Bratland delte av sine erfaringer rundt korpsdrift.

Bratland sitter som leder i styret til Tertnes Skoles Musikkorps som kommer fra en bydel nord for Bergen. Korpset er regjerende Europa - og Norgesmester for skolekorps.

Målet med foredraget var innspill og ideer for å styrke medlemsmassen i en tid hvor korpsene lokalt sliter.

Slet selv

Bratland som har 14 års erfaring innen korpsstyre, de siste fire årene som leder, innledet seminaret med å fortelle historien om Tertnes Skoles Musikkorps som for få år siden var en hårsbredd fra å bli nedlagt.

- I 1997 hadde korpset åtte medlemmer, og årsmøte mente det ikke lenger var liv laga, fortalte Bratland.

Redningen ble to ivrige medlemmer i Tertnes Brass som kuppet årsmøte, og ga klar beskjed om at dette kunne de ikke mene.

- Det er vi svært glad for i dag, fastslo Bratland, og la til at man i dag i tillegg til Tertnes Skoles Musikkorps, har juniorkorps og aspirantkorps, og teller i overkant av 60 medlemmer fra skolens rundt 350 elever.

- Alle klarer noe

Bratland presenterte driften rundt eget korps, og fortalte at man helt fra inntak av aspiranter, har klare fordelinger og retningslinjer knyttet mot styremedlemmer og foreldre.

- Alle klarer en eller annen arbeidsoppgave om man bare vil. Man trenger slett ikke være musikalske for å bidra. Det handler om å ville, sa Bratland, som også understreket viktigheten av at aspirantene øvde kontinuerlig.

- Øver man 5 – 10 minutter per dag, er man langt på vei, og her kan foreldrene bidra med å gi barna gode rutiner. En kort øvelse hver dag er mye mer effektiv enn én lang i uken, fastslo Bratland.

Likeså pekte hun på viktigheten rundt god kjemi mellom instruktører og aspirantene.

- Aspirantene må utover ros, også kunne tåle å høre at de ikke har øvet nok hjemme.

- Være løsningsorientert

Bratland mener man må være på hugget, og være løsningsorientert ved skolekorpsdrift.

- I skolekorpsene må man forholde seg til foreldre, og det blir mange ganger en stor mengde som skal mene noe. Det kan være utfordrende, sa Bratland.

Fjortiser som hopper og spretter litt og føler press fra mange hold som Bratland sa, skal også oppfølges.

- Problemer lar seg oftere løse om man tar de på et tidlig stadium. Ønsker noen å slutte, pleier vi å få til et møte med foreldrene, og prøver å komme frem til en felles løsning og tilrettelegging for å ikke miste en musikant, sa Bratland, og la ekstra vekt på at samarbeid med foreldrene er en viktig faktor for å lykkes.

Markert lekse

Tertnes Skoles Musikkorps har ikke opplæring gjennom ”Korps i skole”, og Bratland mener at en sammenheng kan være at man i deres nærområde har mange dyktige instruktører til disposisjon.

Aspirantene har to ukentlige øvelser etter skoletid. Hver av 45 min lengde, der den ene er felles og den andre foregår i grupper.

For at samarbeidet skal fungere mot foreldrene, pleier aspirantene å få markert det de skal øve på hjemme.

- Slik vet også foreldrene hva som øves på.

På spørsmål angående uro på øvelsene, svarte Bratland at de løste det med foreldrevakter.

Fornøyd initiativtaker

Initiativtaker til seminaret var Edgar Wolden, som foruten å spille i Borge Brass Band, sitter som leder i skolekorpset på Bøstad.

- Jeg tenkte at når vi først skulle forsøke noe slikt, så hvorfor ikke invitere de beste, sier Wolden, som i neste omgang kontaktet rektor Nabil Mohamed Al-Taie og inspektør Trond Handberg ved Vestvågøy kulturskole for samarbeid.

- De tente begge på ideen, og da Ingunn Bratland meddelte at hun gjerne kom, var det bare å kjøre på.

Seminaret ble for øvrig avholdt på rådhuset på Leknes.

Fornøyde deltakere

Dirigent for Svarholt skole – og ungdomskorps Finn Pettersen, leder i Vestvågøy Janitsjar Liv Hauknes og styremedlem i Busksnes skole- og ungdomskorps (BSUK) Jostein Fagerås, var tre fornøyde deltakere på seminaret.

- Jeg syns det virker veldig profesjonelt, og det er tydelig at de legger ned mye arbeid i driften, sier Pettersen, som noterte flittig under seminaret.

- Nå har vi en del å diskutere i styret.

Også Haukenes fra Vestvågøy Janitsjar, syns at de kan plukke ut mange ideer selv om de er et voksenkorps.

Status skolekorpsene

Svarholt skole – og ungdomskorps: 7 medl. i korpset – 0 aspiranter – 17 i Korps i skole

Buksnes skole – og ungdomsmusikk: 1 medl i korpset – 3 drillere

Leknes skole – og ungdomskorps: 13 medl.  i korpset , inkl. 4 voksne – 10 aspiranter

Bøstad skole – og ungdomskorps: 13 medl i korpset – 11 aspiranter

Kabelvåg skolekorps: Rundt 20 stk. inkl. aspiranter

- Miljøet og at vi har det artig sammen er viktig i et korps, men også musikalsk utvikling. Jeg syns vi får det bra til i janitsjaren, men man kan alltid bli bedre, sa Hauknes.

BSUK sliter i dag med kun ett medlem i korpset, og styremedlem Fagerås håper at man skal makte å få korpset på bena igjen.

- Vi må tenke nytt og framsnakke korps, sa Fagerås, etter at man ikke lyktes å få noen av de 13 som gikk i ”Korps i skole” til å fortsette.

- Vi må nok bli flinkere og kanskje være mer pågående, men det må også foreldrene. De får ta sin del av skylden om vi ikke lykkes, sier Fagerås

- Klarer vi ikke å etablere et godt samarbeid med foreldrene, er det nokså sikkert at det er nytteløst.

Har lyktes

Lofotposten skrev i vår om et spenstig prosjekt, der Edgar Wolden fra skolekorpset på Bøstad kontaktet 4.-5.- og 6. klassinger på skolen, og samtidig etablerte kontakt med foreldrene.

Han ønsket å skape ny giv med å tenke litt utradisjonelt, og å finne på ting på oppfordring fra aspirantene.

Prosjektet viser seg så langt å være vellykket, ettersom Wolden fikk napp fra 11 nye aspiranter, der alle fremdeles er med.

- Vi må ikke være redde for å tenke nytt, og å etablere et godt samarbeid med foreldrene. Klarer vi å få en organisasjon som fungerer godt i alle ledd, har man et godt grunnlag for å lykkes med korpsdriften.

Stortrives i korps

Søndag møttes rundt 30 unge musikere i skolekorpsene fra Leknes, Bøstad og Svarholt til fellesøvelse og konsert som en forlengelse av seminaret lørdag.

- Vi kommer aldri til å slutte i korps, og syns det er kjempeartig når vi er så mange som møtes og øver sammen, fortalte Eline Løvdal (10) og Lina Emelia Rist Østeig (11) fra henholdsvis skolekorpset på Leknes og i Stamsund.

De forteller at de møttes på korpsstevne i sommer, og nå er de perlevenner.

- Det fine med korps er at man treffer mange nye venner, sier de smilende til journalisten.

Og når det kommer til hva de syns er det morsomste med korps, svarer de overraskende.

- Det er å få nye noter og å øve masse helt til vi klarer å spille de.

Kommentarer til denne saken