Nå blir det båtparader i Lofoten på 17. mai: – Møt opp!

På 17. mai vil det holdes båtparader flere steder i Lofoten.

DEL

Det var varaordfører i Vågan kommune, Lena Hamnes, som lanserte ideen om båtparade i Lofoten, i det siste Lofotrådsmøtet.

– Vi tente på ideen til Lena, og tok det opp i fiskerlaget i Vestvågøy. Der fikk vi i oppdrag å organisere et eller annet, noe vi nå har gjort. Så nå har vi fått satt opp et program, sier Børge Iversen.

Kystvakta og redningsskøyta med

Iversen opplyser at de har fått med seg redningsskøyta «Det Norske Veritas», samt kystvaktskipet KV Heimdal med på paraden. I Svolvær vil redningsskøyta «Sundt Flyer» være med. KV Heimdal vil være i Ballstad Havn når paraden starter klokken 12, og deretter gå mot Svolvær, hvor paraden starter i havna klokken 15.

Iversen forteller at det en drøss med båter har meldt seg til paraden.

– Så langt har vi 40 båter i tillegg til redningsskøyta og kystvakta som blir med. Det er bra oppslutning, og det har vært mange positive tilbakemeldinger. Vi ønsker alle hjertelig velkommen, uansett om man kommer fra øst, vest, nord eller sør. Har de noe som ligner på en båt, så må de bare møte opp! Inne i havneområdet er det uansett litt vær og vind, så været vil ikke ødelegge for oss. Dette blir gjennomført uansett vær, sier Iversen.

- Glad og overrasket

Han forteller at de ikke vil gå så langt ut, én sjømil eller to utenfor moloen, før de setter kursen tilbake til havna igjen.

– Så folk må møte opp i god tid før klokken tolv. Vi har samkjørt med 17. maikomiteen her. Når de kommer fra barneskolen til Ballstadøya med musikken og flaggborgen, så skal vi være klar. Da vil redningsskøyta lede an med blålys og vannkanoner. Det blir knall! Så er det viktig at alle husker å ha redningsutstyr i båtene. Samtidig er det viktig å påpeke at det vil være sakte fart i havneområdet. Fire til fem knop er vanlig kortesje-fart, sier Iversen.

Varaordfører Lena Hamnes gleder seg også stort til arrangementet.

– Jeg ble både glad og overrasket da KV Heimdal kontaktet meg. De hadde lest om saken og sa at de gjerne ville stille opp på dette. At kystvaktskipet deltar bidrar til å skape en ekstra fin ramme rundt båtparadene, sier Hamnes.

Det er noe leder i Vågan Fiskarlag, Leif Einar Karlsen, sier seg enig i.

– Dette er også en fin måte å få vist fram fiskeriene og at vi lever av havet i Lofoten, sier Karlsen.

Klart på Ramberg

Vågan Båt og Sjøfiskeforening vil også bidra i båtparaden. De oppfordrer så mange som mulig med fritidsbåter om å delta.

– Dette er stor stas og båtparaden blir på mange måter et alternativt borgertog denne spesielle 17. maien. Så langt ser det ut til at det blir sol og lite vind på nasjonaldagen. Slik været har vært i det siste, er vel det beste vi kan håpe på, sier varaordfører Hamnes.

Også på Ramberg vil det bli holdt båtparade på 17. mai. Her starter «toget» klokken 12. Ruten går fra Ramberg til Fredvang, videre til Sund, rundt Skjelfjorden, før den går tilbake til Ramberg.

– Vi håper så mange som mulig har lyst til å delta på dette alternative 17. mai-toget, for å øke stemningen i disse korona-tider. Om du ikke har båt, så prøv å få vært med noen som har båt, eller stå i fjæra med flagg, opplyser komiteen på Ramberg.

Artikkeltags