Nå gjør dette møbelet comeback i stua

Her bor noen lekne og reiseglade. Palmetapetet er fra Cole & Son, som føres av tapetleverandøren Borge.

Her bor noen lekne og reiseglade. Palmetapetet er fra Cole & Son, som føres av tapetleverandøren Borge. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nå skal det være bokhyller, fra vegg til tak. De er vår tids settekasse.

DEL

Da vi åpnet hjemmene våre for minimalisme og hvitfarger rundt tusenårsskiftet, ble mengder av bokhyller forvist til kjellere, boder og det som verre var. Tidligere generasjoners symbol på et opplyst og møblert hjem hadde mistet sin verdi som identitetsmarkør.

Innholdet markerer hvem vi er

Men tidene skifter; nå dreier motepila mot mer personlig stil, og da er hyllemøblene på nytt aktuelle, med en noe utvidet funksjon. 

– Bokhyller har blitt vår tids settekasse. Det har blitt en arena der vi viser hvem vi er, sier interiørarkitekt MNIL Trond Ramsøskar til ifi.no, et nettsted drevet av Informasjonskontoret for farge og interiør.

– Sammen med noen velvalgte bøker, viser vi fram familiebilder, reiseminner, arvegods – nytt og gammelt. Pent dandert, inspirert av sosiale medier, sier han.

Han mener at innholdet i hyllene er alt annet en tilfeldig.

– Vi har lyst til å vise mer personlighet, og bruker hyllene til å vise at vi bryr oss om familien. Reiseminner og reisebøker viser at vi er på farta og at vi er opptatt av de riktige tingene, og et utvalg gjenstander viser at vi har god smak, sier han.

Integrert

Hyller fra gulv til tak, bygget rundt dører og vinduer blir som et fast inventar.

Hyller fra gulv til tak, bygget rundt dører og vinduer blir som et fast inventar. Foto:

Interiørarkitekten merker godt den nye trenden. Kundene vil ofte ha spesiallagede hyller som ser integrerte ut, bygget over vinduer og rundt dører. Møbelsnekkere leverer på mål, men du kan også bruke ferdighyller som listes inn og fores opp mot taket.

– Når hyllene bygges fra gulv til tak blir de som et fast inventar, påpeker han.

Farge på hyllen

Fargen betyr også mye for hvordan hyllen integreres i rommet.

– Samme farge på hylle og vegg er fint. Enda finere blir det med en nyanse som er en anelse mørkere enn veggen. Det gir mer tyngde og gjør hyllen litt mer monumental, sier Ramsøskar.

Hyllene har blitt vår tids settekasse. Velvalgte objekter viser hvem vi er, eller hvem vi ønsker å være. (Foto: Nordsjö)

Hyllene har blitt vår tids settekasse. Velvalgte objekter viser hvem vi er, eller hvem vi ønsker å være. (Foto: Nordsjö) Foto: