Helmersen har i en årrekke bidratt som musiker og primus motor for en rekke arrangement og forestillinger – blant annet i forbindelse med de årlige oppsetningene av Bremnes-kabareten «Rødbrune seil» og juleforestillingen «Papa Panov» ved Svolvær skole.

Og det var passende nok under sistnevnte at Helmersen ble tildelt Vågan kommunes kulturpris for 2022.

– Vi har i år ikke informert vinneren på forhånd, men satset på at prisvinneren er til stede – og det har jeg observert at han er, sa Christer Jakobsen, leder for hovedutvalget for oppvekst i kommunen, fra scenen etter endt show.

Enstemmig

Utvalget har nemlig fungert som jury i forbindelse med tildelingen av prisen.

– Det var mange gode nominerte, hele 16 nominasjoner til prisen, og årets pris går til en musiker. Kan nevne at blant de nominerte var tidligere vinnere og nominerte til Spellemannprisen. Det viser at vi har et fantastisk kulturliv i kommunen.

Jakobsen poengterte videre at årets vinner neppe får Spellemannprisen selv. Helmersen bruker nemlig mesteparten av sin kulturelle innsats på å bringe barn og unge inn i musikkens verden.

– Han er, og har gjennom mange år vært en god støttespiller for mye av det kulturelle arbeidet ved Svolvær skole. Har vært en stor ressurs for generasjoner av skolebarn. Jeg har ikke tall på hvor mange barn og unge som fikk sin første sceneopptreden takket være prisvinneren, og det var derfor en enstemmig jury som har tildelt Årets kulturpris 2022 til Ole Helmersen.

Som sin far

Kulturprisen skal i første rekke gå til enkeltpersoner bosatt i Vågan, men kan tildeles personer som på annen måte er tilknyttet kommunen Kulturprisen består av en diplom og en gave på 15 000 kroner.

Også Helmersens far, Odd Helmersen, har tidligere mottatt kulturprisen. Det skjedde i 2012, to måneder etter hans død.

Bildeserie

Se bilder av Ole fra arkivet