– Folk har kanskje et litt for ubevisst forhold til hva de gir apper tilgang til på telefonene sine. Meg selv inkludert. Jeg tenker det er veldig fint at man vet hva man gir fra seg før man faktisk gjør det. Den kunnskapen ønsker vi å belyse, sier Joep Aarts, biblioteksjef ved Meieriet bibliotek, og initiativtaker til Data Detox i Nordland.

Meieriet bibliotek fokuserer på datavaner i vinter, og har i samarbeid med Nordland fylkesbibliotek og flere andre bibliotek i Nordland en kampanje rettet mot personvern. Hensikten er å gi økt digital bevissthet.

– Temaet er veldig aktuelt og viktig, og midt i blinken for det et bibliotek skal drive med: Opplysning, og ikke minst informasjonskompetanse. Vi ønsker å skape bevisste digitale brukere, poengterer Aarts.

Hvor mye gir du fra deg?

Data Detox er en fysisk boks brukere av bibliotek gratis kan ta med seg hjem. Boksen inneholder et kurs – et såkalt detox-kit – som gir veiledning og råd til brukeren for å få større kontroll på sitt digitale fingeravtrykk, samt bevisstgjøre brukeren til å ta mer informerte valg og endre digitale vaner. Boksen inneholder et åtte dager langt kurs, hvor det er meningen at man skal bruke omtrentlig en halvtime hver dag.

– Det går blant annet på antall apper man har på telefonen sin, og hvilke tilganger man gir de ulike appene, som lokasjon og kamera. Vi ønsker ikke at folk skal bruke digitale tjenester mindre, men gjøre dem mer bevisst på hva de gir fra seg når de tar i bruk disse tjenestene. Det er et stort tema og vanskelig å angripe om man ikke har noen praktiske verktøy, understreker Aarts.

Andre ting man gjøre noe med og ha en viss kontroll over er målrettet annonsering. Man kan også laste ned all informasjonen Facebook har samlet om deg, ifølge biblioteksjefen.

– Det er ikke et poeng i seg selv at man skal gjøre endringer i alle innstillingene, men vite at det er mulig. Google med sin lokasjonsdata vet veldig mye om deg, selv om du nødvendigvis ikke gir dem informasjonen bevisst. Et viktig aspekt er at mange sier at de ikke har noe å skjule, men der kommer det demokratiske aspektet inn. De samler informasjon om deg, naboen din og bygda di. Den dataen kan de selge, sier Aarts.

Vågan og Vestvågøy

I Lofoten finner man Data Detox-kits på bibliotekene i Vestvågøy og Vågan. I neste uke skal Meieriet bibliotek innrede en Data Detox-bar hvor kursene deles ut og tematikken blir diskutert.

– Vi skal også ha et opplegg på Qltura fritidsklubb, rettet mot ungdommen. Det er viktig for oss å kartlegge det de unge i Vestvågøy er opptatt av. Det kan være relevant, for ungdommer bruker en del tjenester som ikke er med i dette kurset. Vi har også invitert Seniornett, konkluderer biblioteksjefen.