Sent onsdag kveld fikk mange skatteytere sin skattemelding tilgjengelig i Altinn. Har du den ennå ikke tilgjengelig? Fortvil ikke. Offisielt skal den ikke ut før torsdag 4. april, men noen får den litt tidligere slik at trykket i Altinn skal spres mer utover.

Flere har likevel trøbbel med å komme inn, og Altinn melder at det er stor pågang onsdag kveld.

Glåmdalen har prøvd flere ganger - uten å lyktes - så det er ingen tvil om at det er stor trafikk hos altinn onsdag kveld.

Sjekk skattemeldingen her.

Hvert år må nordmenn fylle ut skattemeldingen. Eller selvangivelsen som den het i 104 år frem til noen fikk en idé om å endre det.

En fersk undersøkelse av byrået YouGov viser at det to år gamle navnet ikke har satt seg helt blant nordmenn.

Hele 11 prosent av nordmenn opplyser at de ikke vet hva skattemeldingen er, eller svarer «vet ikke» i undersøkelsen.

– Det er litt morsomt. Mange har nok ikke fått med seg at «selvangivelsen» er blitt «skattemeldingen». Folk tenker nok ikke over hva det er når det dukker opp i postkassen, sier Cecilie Tvetenstrand som er forbrukerøkonom i Danske Bank.

– Bruker du fortsatt å si selvangivelsen?

– Jeg har gjort meg vant med å si skattemeldingen. Men når jeg snakker med andre legger jeg ofte til: «Du vet, den gamle selvangivelsen», sier hun.

Det er de eldre og folk med lav utdannelse som i størst grad ikke vet hva skattemeldingen er.

– Her har nok de unge et litt annet forhold til det, ettersom det ble endret for kort tid siden, sier forbrukerøkonomen.

Husk 4. april

Den minnerike dagen 4. april bør du først som sist notere deg i kalenderen. Det er nemlig dagen skattemeldingen blir tilgjengelig på Altinn.no. Hvis du derimot fortsatt blånekter å få den digitalt, kan du vente å få den i posten noen dager etterpå.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag for Danske Bank Norge.

Men ikke nok med at du må huske å sjekke skattemeldingen. Du må også huske å levere den innen 30. april.


Ekspertens viktigste huskeregler

Det første du bør sjekke er om opplysningene i skattemeldingen stemmer. Dette kan du gjøre ved å sammenligne summene i skattemeldingen og det du får fra arbeidsgiver på årets siste lønnsslipp. Du bør også sjekke gjeld og formue. Alt dette får du hentet ut i banken din.

Deretter kommer det som er kanskje mest avgjørende for din privatøkonomi og endelige skatteregning: Skattefradrag.

Forbrukerøkonomen i Danske Bank mener det er spesielt viktig å huske enkelte ting i skattemeldingen. Og det må du sjekke, hvis ikke kan det koste deg dyrt.

1. Gjeldsrenter

– Er du samboer og eier del av et lån og ikke er oppført som hovedlåntager, må du huske å få fordelt gjeldsrentene. Det betyr mye penger, sier Tvetenstrand til Nettavisen.Økonomi.

2. Foreldrefradrag

– Har du barn må du sørge for å føre opp fradrag for barnepass, barnehage, eventuell omvei til barnehagen og alt som kan gå inn under foreldrefradraget, sier hun.

3. Pendlerfradrag

– Hvis du har en jobb du pendler til, kan du fort få reisefradrag. Før opp hvor langt det er til jobben og antallet pendlereiser og sjekk om du får fradrag.

Det aller viktigste er imidlertid det du gjør året før, for skattemeldingen er i utgangspunktet bare en oppsummering av fjoråret. Forbrukerøkonomen mener noe av det viktigste du kan gjøre er å beregne skatten din via Skatteetatens kalkulator. Deretter må du justere skattekortet ditt - og det er enkelt gjort via deres nettsider.– Mange har ikke et veldig bevisst forhold til hvor mye de betaler i skatt, og tenker at arbeidsgiver følger med på dette og har orden på det. Det er litt naivt.

Eksperten vil også understreke at det er viktig for de som leier ut via Airbnb og lignende tjenester å sjekke opp i de nye skattereglene. For der har myndighetene strammet til.

De første 10.000 kronene du tjener er skattefrie, og deretter vil du måtte betale skatt av 85 prosent av inntektene utover det skattefrie beløpet.

Kjapp, trygt og gratis

Forbrukerøkonomen vil anbefale alle å sjekke om de har riktig skattekort, og endre det om nødvendig. Du kan når som helst endre det, og det vil digitalt bli sendt til din arbeidsgiver.

– Det er veldig enkelt å endre på det. Hvis man går enten opp eller ned i lønn, kan du ende opp med at det trekkes feil skatt. Trekkes det for lite får du baksmell. Trekkes det for mye får du igjen på skatten, sier hun.