I midten av august går det internasjonale, nordnorske sykkelrittet Arctic Race of Norway av stabelen for 10. gang - denne gangen i Finnmark.

Gjennom de over 50 milene som skal ta rittet fra startpunkt i Kautokeino til Nordkapp, via avstikkere til Alta og Havøysund, skal 120 følgebiler være med rittet.

I år blir det en historisk milepæl for rittets bilpark.

– I år er vi helelektrisk. Det har vært en ambisjon for oss siden 2019, forteller Arctic Race of Norway-sjef Knut-Eirik Dybdal.

– Det har vi ikke klart å gjort, hadde vi ikke tenkt på infrastrukturen som har med lading å gjøre. Det hadde ikke vært mulig for oss om vi ikke møtte en partner som kunne levere nok mange elektriske biler, fortsetter Dybdal.

– Et kinderegg

Den partneren er den kinesiske elbil-produsenten Xpeng, som har kommet gradvis inn på det norske markedet de siste fem årene.

– Det er et kinderegg, der det dukker flere ting ut av eska. De har veldig fokus på teknologi og gode løsninger for fremtiden. Det søker vi også for Arctic Race. Det er spennende ikke minst med andre teknologiske løsninger som de også jobber med, sier Knut-Eirik Dybdal.

Markedssjef Trine Johansen forteller at avtalen er Xpengs første sponsorat noensinne i Europa.

– Vi er stolte i Xpeng av å inngå dette partnerskapet. I likhet med oss har Arctic Race of Norway bærekraft og teknologiutvikling som viktige fundamenter for virksomheten, sier hun.

Det er Bil i Nord som skal være leverandør og stå for håndtering av Arctic Race-bilene lokalt.

Vokser raskt

Administrerende direktør for Xpeng i Norge, Claes Persson, opplyser at selskapet nærmer seg 1.500 biler solgt i Norge siden de kom på markedet her i 2019. Nesten halvparten av disse salgene kom i 2022, hvor man solgte over 700 biler i Norge.

– Norge var første landet utenfor vårt hjemmemarkedet. I 2014 startet vi i Kina. I 2023 startet vi i Sverige, Danmark og Nederland. Vi vokser stadig, forteller Persson.

De 120 bilene som skal sendes fra Kina til Arctic Race of Norway skal deretter ut i det norske markedet, fortrinnsvis i nord.

– Mange av bilene kommer nok til kunder nettopp i Nord-Norge, sier Persson.

– De sa det var den eneste av sitt slag i Norge

Langstrakt utfordring

Han ser lyst på utfordringen med å støtte Arctic Race of Norway-sirkuset gjennom Norges største fylke.

– Vi ser på vår nye modell, G9, at du har den raskeste ladingen på hele markedet. Og bilen har 550 kilometer i rekkevidde, sier Persson.

Knut-Eirik Dybdal drar en parallell til Nord-Norges store sykkelstjerne Andreas Leknessund når han beskriver rittets nye bilpartner.

– Det blir som med Andreas Leknessund, at man går inn og satser i et veldig voksende marked. At elektriske biler kan bevege seg i denne vakre naturen er miljøvennlig. Man må starte en plass, kanskje klatre mye i starten, men når det kommer så kommer det fort, sier Dybdal.

Kommer til Tromsø