Mandag kommer sivilingeniør Tore Opdal og åtte sherpaer, alle ansatt i Stibyggjaren, til Svolvær for å begynne arbeidet med sherpastien opp til Djevelporten.

Ifølge Opdal er det i første omgang befaring som står for tur.

– Mandag skal vi undersøke terrenget, samt finne ut hvor vi kan finne sten og hvor traseen skal ligge. Vi må finne ut om vi skal holde oss til nåværende sti, eller om vi kan gjøre andre smarte grep for å gjøre stein enklere og tryggere, sier han.

Les også: Bygging av sherpastien starter etter Lofoten High Five

Blir stengt

Under en pressekonferanse i regi av Djevelporten Forening tidligere i august, ble det henstillet til at folk ikke går i veien for eller forstyrrer sherpaene i jobben sin.

Opdal forteller at informasjon vil komme fortløpende til publikum etter hvert, men at stien opp der arbeidet skal pågå vil bli stengt i perioder – også med vakthold. Arbeidet med stien inkluderer også flyging med helikopter.

– Når det gjelder helikopterflyging er det strenge regler, blant annet at ingen kan gå under når helikopteret har henger etter seg. Det er mye stor stein som må fraktes. Vi vet ikke når stien vil være stengt ennå – det avhenger blant annet av hvor stien skal bygges. Informasjon til publikum vil komme fortløpende etter hvert, sier Opdal.

Les også: Åpnet parkeringsplass etter stort trøkk

Skal være effektiv

Prosjektet har ei økonomisk ramme på tre millioner kroner. I juli ble det registrert ett tusen personer opp daglig, og i fjor gikk 25.000 mennesker opp stien til Djevelporten.

300 tonn med steinheller kommer fra Trøndelag, fra samme leverandør som leverte steinheller til Reinebringen. Dette i tillegg til at lokal tilgjengelig stein skal benyttes til byggingen i første byggetrinn.

I første omgang er det stigningen opp fra gatenivå inne i Hesthagen-området og opp til Heia som skal arbeides med.

– Hvor lenge vi blir i første omgang vet vi ikke ennå. Det må vi finne ut av sammen med Vågan kommune. Vi skal jobbe så effektivt og godt som overhodet mulig, og skal også gjøre det på best mulig måte for publikum, sier Opdal.

Les også: Gir 100.000 kroner til stibygging til Djevelporten