Gå til sidens hovedinnhold

Nå må du legitimere deg på nytt for banken

Artikkelen er over 1 år gammel

Du kan ha vært kunde i din bank lenge. Det er ikke nok, ifølge myndighetenes nye krav til legitimasjon.

Nå stiller myndighetene krav om at alle kunder skal være legitimert overfor sin bank. Banken er også pålagt å kjenne til hvordan kundene bruker bankens tjenester/produkter. De nye og strengere reglene er tiltak som myndighetene håper blant annet skal bidra til å hindre hvitvasking av penger.

- Hvis du har mottatt en henvendelse fra banken, er det fordi vi ikke har legitimasjon i våre arkiver som tilfredsstiller dagens myndighetskrav. Det betyr at du må legitimere deg på nytt, selv om du kanskje har vært kunde hos oss i mange år, og vi kjenner deg godt. Hvitvaskingsloven krever at alle bankkunder er legitimert, sier banksjef Werner Martinsen og kunderådgiver Marit Leines i Sparebank 68 grader nord på Leknes som er i full gang med å forberede seg på å få kravet fra myndighetene på plass blant sine kunder mellom 18 og 80 år.

Id-tyveri

Tidligere har førerkort og fødselsattest vært nok for å få bank-id, og dermed tilgang alle elektroniske tjenester som banken yter, samt signering av ulike dokumenter og lese for eksempel i Altinn - internettportalen for digital dialog mellom næringslivet, privatpersoner og offentlige etater.. Nå må alle som ønsker å skaffe seg bank-identifikasjon ha med seg pass i banken.

- Med oppdatert informasjon og legitimasjon er kundene bedre beskyttet mot ID-tyveri og andre former for økonomisk kriminalitet. Skal du ha bank-ID må du ha pass. Bank-id er en personlig signatur som bare du skal kunne bruke, sier Leines.

Werner Martinsen regner med stor pågang fra folk som mangler pass. Nærmeste passkontor er i Svolvær.

- Vi skal gjøre det ytterste for å bistå være kunder, og blant annet være behjelpelig med å frakte folk til passkontoret den dagen kontoret holder åpent for våre kunder. Det er nok en del som ikke har pass. Vi har også leid inn ekstra hjelp til å rettlede kundene, sier Martinsen som håper de fleste har pass på plass innen 1. november.

Kommentarer til denne saken