Kommuneoverlege Jan Håkon Juul i Vågan er oppgitt og fortvilt. Han går faktisk så langt som å si seg provosert over folk som ikke kommer til vaksinedose 2 fordi de er redd bivirkninger skal ødelegge helgen. Sist uke måtte Vågan kommune kaste vaksinedoser.

Vi skjønner kommuneoverlegen godt. Etter halvannet år med annerledeshet, strenge begrensninger i hvordan vi kan leve våre liv, økonomisk og sosial usikkerhet, alvorlige sykehistorier og dødsfall – ja, så framstår det som horribelt at folk ikke stiller til den vaksinedosen de er tildelt, og får gjort sin del av dugnaden for at samfunnet skal normalisere seg.

Sett i lys av det siste halvannet året, framstår det som trangsynt egoisme å ikke fullføre sin del av vaksineprogrammet fordi en helgeaktivtet kan gå til spille. Vi er ikke ferdige med korona. Vi er ikke tilbake til normalen. Vi kan fremdeles ikke gjøre som vi vil. Vi lever ikke fritt. Senest i helga ble det rapportert korona-relatert dødsfall.

Les også

21 vaksinespørsmål til Jan Håkon Juul: Hvorfor får alle nøyaktig samme vaksinedose når kroppsvekten er forskjellig?

Uansett hvordan vi vrenger og vrir på dette. Uansett hvilken retning vi snur oss: Så blir dette riv ruskende galt.

– Det finnes land i verden som skriker etter vaksine. At flere her velger å utsette eller la være å ta dose to fordi man kan risikere bivirkninger, er rett og slett tragisk. Folk beklaget seg over koronatiltak i halvannet år, og når vi endelig har en løsning så er det helt uforståelig at man oppfører seg slik. At folk er så navlebeskuende og egoistiske er ufattelig provoserende, sier kommuneoverlege Jan Håkon Juul.

Vi trenger ikke se utover landets grenser for å finne det usolidariske i dette. Vi startet pandemibekjempelsen med en sterk dugnad for å skjerme våre eldre. Nå er det stor smitte blant unge. Se ditt barn eller barnebarn i øynene og fortell dem hvorfor du mener det er viktigere å skjerme en fredag og lørdag mot potensielle bivirkninger, enn å fortsette vaksinedugnaden og slik sett skjerme den i øyeblikket mest utsatte gruppen.

Det kan ikke være vanskelig å se at dette blir riv ruskende galt.

De fleste av oss kjenner helsepersonell som har stått på langt utover det noen kan forvente med å planlegge, smittespore, informere og garantert andre usynlige oppgaver til beste for oss alle – for deg og meg.

Kommuneoverlegen setter ord på hvordan folks opptreden nå virker:

– Når man jobber dag ut og dag inn for å legge til rette for et så lettvint vaksinasjonstilbud som mulig, og bruker enorme ressurser på dette, blir man helt matt når man får slike tilbakemeldinger midt i fleisen.

Kommunen innfører nå drop-in hver dag mellom klokken 12–15 for å gjøre tilgangen på vaksiner enda enklere. I tillegg kan man fortsatt booke dose 1 og 2 på formiddagen onsdager til og med fredager.

Atter et tilbud for å legge til rette for en snarlig normalisering.

Kommunens personell har i en krevede tid for oss alle gjort det veldig enkelt for oss.

Vår jobb er strengt tatt å stille på avtalt tid og sted.

Kan vi ikke bli enige om det?

At vi alle stiller opp uten så mye fram og tilbake. Får du time til dose 2 på en torsdag – ja, så stiller du opp selv om du risikerer å bli dårlig i helga. Det er så lite uansett hvilket perspektiv du ser dette i.

Takk!