Fra ryddegutt til aksjeeier

Ola Skjeseth.

Ola Skjeseth. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

– Jeg har hatt en fantastisk reise fra jeg startet som ryddegutt i 1993 fram til jeg overtok alle aksjene i Svinøya AS i slutten av august i år.

Ola Skjeseth har vært medeier i reiselivsanlegget på Svinøya fra begynnelsen av årtusenet med en aksjepost på 10 prosent. 30. august i år kjøpte han de resterende 90 prosent av aksjene av John Berg.

Det hele startet med at Ola ble engasjert av en kamerat for å hjelpe til som ryddegutt under restaureringen av de første rorbuene i 1993.

På begynnelsen av 90-tallet hadde fiskekjøperen 14 originale rorbuer som var i dårlig forfatning. Også butikklokalet var tomt og uten virksomhet.

– Rorbuene var pill råten. Ble de ikke reddet ville de falle i havet. I 1993 restaurerte vi tre buer. Butikken ville jeg også ta i bruk. Til og begynne med skulle vi servere frokost til gjestene i en del av lokalet. Men vi ryddet mer og mer og i mai 1995 kunne vi åpne fiskerestauranten, som fikk navnet Børsen. Og det gamle butikklokalet ble resepsjon til rorbuanlegget, sier John Berg.

Fiskekjøperen mener overtakelsen er en naturlig konsekvens av at hans egen alder krever en ny generasjon eier av reiselivsanlegget.

– Jeg er 72 år og mener det er naturlig med et skifte. Men primærvirksomheten, som fiskekjøper driver jeg videre. Jeg kjøper fisk hver dag hele året, bortsett fra i helgene, sier Berg.

LES OGSÅ: Har investert mye i Oppdrag Lofoten

Ola forteller at jobben fikk han tilfeldig gjennom en kamerat.

– Jeg ryddet litt. Malte og snekret litt. Vi var tre som jobbet med restaureringen. Jeg var sammen med Knut Arne Johnsen og Dagfinn Nikolaisen. I sesongen jobbet vi med fisk. Og til sommersesongen hadde vi tre rorbuer ferdig. Og John trengte noen som kunne stå for utleie og gjøre rorbuene klare. Da rakk jeg opp handa og sa at det ville jeg. De første årene gjorde jeg alt. Sto for utleie. Vasket, ryddet og redde senger. John sjekket at kvaliteten på det jeg utførte var som han ønsket. Han var en god læremester. Han har gitt meg stor tillit og strekte meg opp når det var nødvendig. Denne læreprosessen har også vært med på å gi meg et personlig forhold til rorbuanlegget jeg i dag har, lenge for jeg ble eier, sier Ola.

John Berg er forsiktig å karakterisere innsatsen som ligger bak suksessen Svinøya Rorbuer har opplevd.

– Jeg har gjort litt og Ola mest, er Berg villig til å strekke seg.

På midten av 90-tallet maste Ola til seg turer til Italia.

– Jeg mente at italienerne i tørrfiskmarked også kunne bli turister i Lofoten. Det fikk vi til. På reisene bodde vi på gode hotell og spiste på fine restauranter. Bakgrunnen var at disse kvalitetene skulle vi ta med oss inn i rorbuene og restauranten på Svinøya, sier Ola, som nå er eier av Svinøya AS, hvor 33 rorbuer, restaurant Børsen Spiseri og Galleri Gunnar Berg med møtelokaler og tilhørende tomter inngår. Kunstverkene av Gunnar Berg i galleriet tilhører en egen stiftelse. Hverken kjøper eller selger vil avsløre hva prisen er på overdragelsen.

– Men jeg kan si vi begge er fornøyd, sier Ola.

LES OGSÅ: Svinøya Rorbuer årets bedrift i 2008

Svinøya Rorbuer nominert til reiselivsprisen i 2012

Artikkeltags