Fram til slutten av oktober jobbet Alexander Dahl Olsen på legesenteret i Osan. Men siden noen nye EU-regler er kommet til må han nå jobbe en periode på et sykehus før han kan jobbe – og få fullt betalt – i almennlegepraksis igjen.
– Slik det er nå kan jeg bare jobbe på legevakt og sykehus, forklarer Dahl Olsen.
Over nyttår er det start på sykehuset i Bodø. Selv om det er noe Dahl Olsen er nødt til å gjøre, gleder han seg.
– Jeg er stolt over å ha fått plass på øre, nese, hals og regner med at det vil komme godt med i almennlegejobben senere, sier han.
På legesenteret i Osan, søkes det nå etter en vikar mens Dahl Olsen er ute.
 

Tre år er kravet

Tre års veiledet tjeneste er kravet. Bare to av disse kan være i almennlegepraksis.

Kommuneoverlege Jan Håkon Juul i Vågan kommune forteller at for å bli godkjent EU-lege må du ha tre års veiledet tjeneste. Et halvt års veiledet tjeneste er en del av studiet. I tillegg må du ha to og et halvt år, forklarer han.
Om du har en turnus - slik norske legestudenter har, trenger du bare ett års veiledet tjeneste ute i almennpraksis etter dette. Det som er nå er at flere studerer i land der det ikke kreves turnus. I forskriften står det da at man må ha minst to års veiledning i almennlegepraksis. Dette regelverket tolkes da som at det også er maks to års veiledning i almennlegepraksis. Derfor må du over i sykehuspraksis deretter.
- Det er en tolkning av regelverket som er anerledes enn det mange har trodd. Forutsetningen er slik sett endret, selv om regelverket er det samme, forklarer Juul.

Mange rammes

Han sier at det er veldig mange leger som rammes av denne tolkningen.
Om du ikke har EU-godkjenning som lege, eller om du ikke er under veiledet praksis, så mister du retten til refusjon fra HELFO.
- Det er leger i Finnmark som har jobbet i 20 år som nå blir spurt om de har EU-godkjenning, sier han.
Han viser til at en ikke EU-godkjent lege kan jobbe på legevakten, men altså da ikke i fast stilling.
- Man skulle tro dette egentlig skulle gå på faglig kvalitet, sier kommuneoverlegen.
Han sier godkjenning er svært firkantet, enten har du det som skal til, ellers har du det ikke.
I Vågan kommune har dette problemet ikke vært gjeldende for flere enn Aleksander Dahl-Olsen.
– Det gjaldt en lege til, men til slutt fikk denne legen godkjent et halvt år på sykehus som denne hadde hatt tidligere, sier Juul.
Han påpeker at om man mister refusjonen fra Helfo, mister man en tredjedel av inntekta.
- Dette er veldig skadelidende for rekrutteringen til almennlegepraksis. Det er tungt for nyetablerte unge leger å plutselig miste en tredjedel av inntekta, sier Juul.
Han sier at legeforeningens jurister jobber med saken.
- Vi tror det skal bli en endring som vil gjøre dette litt enklere, men likevel at vi skal klare å ivareta de faglige retningslinjene for å gi en forsvarlig tjeneste, sier Juul.
I Vestvågøy kommune kan Brage Toreid fortelle at det ikke er noen av deres leger som er i denne situasjonen.
- Vi har hatt noen utfordrende saker. Det har vært en læringsprosess for oss også, dette regelverket. Men fastlegene må jo uansett ha et år for å bli spesialist i almennmedisin. Disse reglene gjør vel bare det at man blir tvunget til å ta det litt før, sier Toreid.

Jobber på spa

Fram til Dahl Olsen drar til Nordlandssykehuset Bodø hvor han skal jobbe på øre, nese, hals-avdelingen, blir han å finne daglig på Lofoten Medi Spa i Svolvær. Bedriften drives av hans kone, Karyn U. Olsen.
– Det er utrolig koselig her, sier Dahl Olsen.
Han kan fortelle at noen av tingene han gjør på Lofoten Medi spa er å sette fillere, Botox og å jobbe med laser.
Fillere er en fargeløs gele som sprøytes inn i ansiktet for å opprettholde volumet. Botox kan brukes både mot rynker og svette. Men det er kanskje særlig laseren Dahl Olsen har interessert seg for.

Doktorgrad?

– Jeg vurderer å skrive en doktorgrad om noe rundt laserbehandling, sier han.
Han forklarer videre at laser brukes blant annet for fjerning av hår, flekker i hud og små blodårer i huden. Kraftig atopisk eksem kan det også brukes på.
– Vi tester ut dette nå, for å se effekten. Det samme gjelder for brune pigmentflekker, så langt ser det veldig oppløftende ut, sier Dahl Olsen.
Han påpeker at når det gjelder bruk av Botox har det tidligere vært litt stigma rundt det.
– Men nå er det blitt mer husrent, sier han.

Og hva med dem som nå har vært kundene på Medi spa når legen skal til Bodø?
– De tar jeg meg av når jeg er i Svolvær. Vi får kjøre en slags oppsamling av og til, sier Dahl Olsen.