Fra spøkelsesby til smykkeskrin

Nyksund: For snart femti år siden var fiskeværet nesten helt fraflyttet, nå i 2017 har det fått nytt liv med 25 fastboende hvorav fem barn. Etter mange års innsats framstår Nyksund som en unik perle i havgapet i Vesterålen. Alle foto 2013 og 2017: Gullik Maas Pedersen

Nyksund: For snart femti år siden var fiskeværet nesten helt fraflyttet, nå i 2017 har det fått nytt liv med 25 fastboende hvorav fem barn. Etter mange års innsats framstår Nyksund som en unik perle i havgapet i Vesterålen. Alle foto 2013 og 2017: Gullik Maas Pedersen

Artikkelen er over 3 år gammel

Mye har skjedd med det døende fiskeværet Nyksund siden det sto helt fraflyttet i 1970.

DEL

Den unike perlen i havgapet på yttersiden av Vesterålen har de siste ti årene fått flere fastboende, fire overnattingsbedrifter, tre restauranter. Blant annet en gastropub, slik man bare skulle forvente å finne i hovedstaden. Her serveres lekre retter med øl fra eget mikrobryggeri. Og like ved ligger Nyksunds mest anerkjente restaurant. Når man stiger inn på Nyksund Ekspedisjon har man fortsatt en fornemmelse av å være i hovedstaden, og trår inn på et trendy spisested på Grünerløkka. Monja og Ringo Haupt annonserer at de er best på sjømat. Brosjyren holder hva den lover.

Tidlig på formiddagen besøker vi spisestedet for å bestille bord. Det er fullt på kvelden, men i og med at vi ønsker å ankomme tidlig på kvelden får vi et innsmett. Vi benytter anledningen til å teste kakebordet, med utsøkte kaker som Monja har ansvaret for. Ut fra min egen frue, er kaken fantastisk og alene verdt turen til Nyksund. Jeg er like tilfreds med min kaffe avec.

Sammen med fruen driver Ringo Haupt (44) to spisesteder og losji med 10 rom i 2. etasje. Til sammen har de om lag 65 sitteplasser som betjenes av det samme utsøkte restaurantkjøkkenet.

– Jeg kom fra Tyskland til Nyksund i 1990 og drev en kafe her. Han jeg jobbet sammen med, var bekjent av Otto Aasheim på Fiskekrogen i Henningsvær. De hadde behov for kokk og jeg jobbet i Henningsvær fra 2000 til 2003. Da dro jeg tilbake til Nyksund. Han som eide Ekspedisjonen drev kun med losji. Han ønsket at jeg skulle bygge opp et spisested. Vi laget en liten restaurant med 25 plasser mot veien. På kaisiden var det lager og fortsatt ekspedisjonslokale. Etterspørselen ble etter hvert så stor at vi utvidet og tok i bruk også ekspedisjonslokalet mot kaien, hvor vi i dag har 40 sitteplasser. Nå har vi to restauranter i samme bygg, sier Ringo Haupt.

I tillegg har de en stor kairestaurant med sitteplass for 30–40 personer. En uterestaurant Ringo påpeker er en utfordring. Det er slett ikke sjelden han må fiske opp stoler og bord som har blåst på sjøen.

Paret har tre barn, hvor av to er i skolepliktig alder til høsten. I tillegg er det et barn til i fiskeværet som er begynt på skole. Familien Haupt utgjør en femtedel av befolkningen i Nyksund i dag, og de trives der og ønsker å bo i fiskeværet.

– Vi har ikke så mange krav, men det er jo litt merkverdig at politikerne skryter opp Nyksund i festtaler, men gjør ikke samme innsats for å få på plass nødvendig infrastruktur. Vi har mye besøk i Nyksund. Mange turister som blant annet gjør at søppeltømming er utfordrende. Også veien hit på vinteren det samme. I vinter måtte vi hentes av redningsskøyta for at ungene skulle kom på skolen, sier Ringo.

Nyksund har også en rekke kunstgalleri, et museum og en kunstsmie. Allerede i 2003 flyttet Sigrid Szetu tilbake til sitt barndomsrike Nyksund, og hun var den første som bygde helt nytt bygg i fiskeværet. Hun er anerkjent i kunstmiljøet, og ifølge Haupt hadde hun nylig besøke av dronning Sonja. Den spreke norske dronningen er ofte i Vesterålen på sine mange fjellturer. Vandrestien, Dronningruta går nettopp fra Nyksund langs havet fram til det aktive fiskeværet Stø.

Vi overnattet på Holmvik Brygge. Det ligger rett over Ekspedisjonen på motsatt side av havna. Rommene er små, men greie. Det er felles toalett og dusj på gangen. Gjestene kan også disponere et stort fellesrom med enestående utsikt og gode møbler å slappe av i. I fellesrommet var også tilgangen på WIFI best, den var inkludert i romprisen. Frokost kan man bestille ekstra. 

I 2003 var det flere hus på tur til å rase i sjøen. Blant annet nabohuset til Holmvik Brygge. Bygget er gjenreist. Lite av det opprinnelig reisverket kunne benyttes, men også dette byggete r blitt til en perle i havna som huser stedets museum. I dag er de fleste bygg restaurert, og en rekke nye bygg er også på plass. De som ennå ikke har besøkt Nyksund, kan se fram til en virkelige godbit å reise til i Vesterålen.

En av restaurantene stengte dørene for sesongen sist helg, men det er fortsatt flere muligheter både til overnatting og gode måltider i Nyksund.

Falleferdig: I 2003 var denne brygga i ferd med å rase sammen. Etter gjenoppbygging framstår den som et flott bygg, bildet over.

Falleferdig: I 2003 var denne brygga i ferd med å rase sammen. Etter gjenoppbygging framstår den som et flott bygg, bildet over.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken