(Siste)

Hjemme får kronprinsbarna ofte servert sashimi og sushi av far og mor.

Under kyndig veiledning av mesterkokkene Geir Skeie og Adrian Løvold fikk de kongelige både filetere, prøvesmake og anrette de rå smaksprøvene på norsk sjømat. Til pressen sier kronprinsesse Mette-Marit at kronprinsfamilien spiser fisk minst tre dager i uken.

– Nei, vi spiser enda mer! Og det er ikke noe vi bare sier, sier kronprins Haakon, som utdyper at det blir mye laks hos dem, spesielt servert som sashimi.

– Spesielt er ungene glad i sushi, smetter kronprinsessen inn.

Arrangementet mandag morgen innledet kronprinsparets offisielle besøk i Indonesia, der norsk sjømat som eksportvare er et av satsingsområdene. Norsk Sjømatråd har særlig tro på laks fordi den egner seg spesielt godt til rått konsum. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at salget av norsk sjømat til Indonesia er mer enn firedoblet siden 2009, og laks er mest populært. I fjor eksporterte Norge 1.200 tonn laks dit, så langt i år er det solgt mer enn 1.500 tonn.

Etter et kort møte med pressen dro kronprinsparet til presidentpalasset og den offisielle åpningen av det tre dager lange besøket, der også norsk næringsliv og politikere deltar. Deretter avla de visitt i hovedkvarteret til den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, før kronprinsen åpnet en dialog rundt menneskerettigheter. Dette er ellevte året på rad Norge og Indonesia møtes for å ha en slik dialog.

– Vi har i dag hatt møter og samtaler med presidenten og flere ministre. Det er møter preget av det tette samarbeidet vår to land imellom, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) til NTB.

Sammen med nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) og statssekretærer fra tre andre departementer ledsager han kronprinsparet på reisen. Hovedhensikten med besøket er å skape møteplasser mellom norske og indonesiske interesser, både politisk og på næringslivsnivå.

På tampen av mandagens program var det lagt inn møte mellom de kongelige og den norske næringslivsdelegasjonen.

– I kveld skal vi være med kronprinsparet på middag sammen med presidentparet og utvalgte medlemmer av regjeringen, blant annet skogministeren, helseministeren og planleggingsministeren, sier Solhjell.

Solhjell ser spesielt fram til en oppdatering rundt det norsk-indonesiske regnskogsamarbeidet, der Norge har lovet bort en milliard dollar i støtte hvis Indonesia oppfyller sin del av avtalen.

– Indonesia blir et viktigere og viktigere land i verden, med sterk økonomisk vekst, men også et tydelig engasjement i klimapolitikken. De spiller en konstruktiv rolle i de internasjonale klimaforhandlingene med egne mål for utslippsreduksjoner, og har en helt annen holdning enn USA, Kina og India. De har også en grønn økonomitenkning som er kommet lang, sier miljøvernministeren. (ANB-NTB)