Gå til sidens hovedinnhold

2 av 10 frykter gjeldsfella

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er folk under 40 år som i størst grad frykter å havne i pengeproblemer.

(Siste)

Åtte av ti sier de ikke er bekymret i det hele tatt for å havne i økonomisk uføre på grunn av høy gjeld, viser en undersøkelse som Ipsos MMI har utført for Dagbladet.

16 prosent av de spurte frykter at de kan havne i økonomisk uføre på grunn av høy gjeld.

Det er folk under 40 år som i størst grad frykter å havne i pengeproblemer. Hver femte i alderen 18-29 år er redd for det, mens hver fjerde i alderen 30-39 år sier det samme.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 og programleder i TV3-serien «Luksusfellen» mener sammenhengen er naturlig. Unge har liten egenkapital og mindre å gå på, og de sliter gjerne med høy belåning. Dessuten har de større grunn enn eldre kolleger til å være redde for å miste jobben, påpeker Gundersen.

Situasjonen kan bli vanskelig for dem med høy gjeld dersom rentene øker, de økonomiske tidene forverres eller at boligprisene faller, legger han til.

- Når vi ser hvilke urolige tider vi står overfor i Norge, med oljepris langt under 60 dollar fatet og stigende arbeidsledighet, bør nok flere tenke over sitt eget forbruk, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank.

Hun viser i likhet med Gundersen til at de med høy gjeld er ekstra sårbare hvis rentene øker, eller hvis inntekt faller bort eller man utsettes for samlivsbrudd. Da kan man risikere å måtte selge boligen, forklarer Setsaas. Unge og nyetablerte bør derfor være forsiktige, mener hun.

- Mange har ikke opplevd tider med høy rente. Dermed har de ikke forståelse for hva det vil koste om renten, og dermed utgiftene, dobles, sier Setsaas. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken