Havfarmene skal i følge oppdrettskonsernet gjøre nytt areal tilgjengelig for oppdrett.

- Dette prosjektet setter Nord-Norge på kartet. Havbruk vil bli enda viktigere for Norge i årene framover. Utvikling av neste generasjon teknologi er helt sentralt for å nå vekstambisjonene. Prosjektet til Norlaks er stort og krever betydelige investeringer. Det vi nå har gjort er å gi selskapet den nødvendige risikoavlastningen til å utvikle både Havfarm 1 og Havfarm 3, sier Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) i en pressemelding.

- Treffer målsetningen

Sandberg besøkte Nordlaks på Stokmarknes tidligere i dag tirsdag.

Nærings- og fiskeridepartementet har gitt Norlaks AS tilsagn om til sammen 21 tillatelser for å realisere Havfarm 1 og 3, der 13 tillatelser er knyttet til Havfarm 1 og 8 tillatelser til Havfarm 3. Dermed har Norlaks fått delvis medhold i sin klage, melder departementet videre.

 - Jeg mener det er ved utvikling av begge disse anleggene at innovasjonseffekten blir størst. Prosjektet treffer en av hovedmålsettingene med utviklingstillatelser, nemlig å utvikle ny teknologi som kan bidra til å løse arealutfordringer som næringen har.  Nordlaks har dokumentert godt nok hvordan de skal utvikle prosjektet videre via å høste erfaringer med utviklingen av Havfarm 1 og til byggingen av Havfarm 3, sier Sandberg i pressemeldingen.

Tidligere har Nordlaks kun fått ti av 39 konsensjoner man har ønsket seg til prosjektet. Etter fiskeriministerens besøk i Vesterålen økes altså tallet med 11 til totalt 21.

– Du får ikke all konsesjonene, men du skal få en del. Havmerd, eller Havfarm nummer én er enkel å vurdere, men så er det å finne forskjell på nummer én og nummer to.  Du får 13 konsesjoner på én, men du får ingenting på to. I stedet har vi slått sammen to og tre, der du får åtte, som til sammen blir 21. Og så tror vi at prosjektet vil ha slik vekst at du etter hvert kan få mer, sa Sandberg til Berg tirsdag i følge Vesterålen Online.

Milliardprosjekt

Tall som Nordlaks har presentert tilsier at det vil koste selskapet om lag to milliarder å gjennomføre prosjektet, opplyser departementet

Nordlaks eies av Inge Berg. Nordlaks har i dag også lokaliteter i Lofoten. På Pundslett har man signalisert ønske om en større utbygging:

Les også: Lp+) Positiv til Nordlaks sin satsing i Vågan

– Dette vil gi ei avkastning på 350 arbeidsplasser i distriktet, med alt som følger med. Vi har tru på det vi gjør, og lykkes vi, kan vi kanskje bidra til målet om å fem-seksdoble sjømatnæringa. Akkurat nå er jeg helt beveget. Dette er den største dagen av alle besøk vi har hatt her, sier Inge Berg i følge Bladet Vesterålen

Berg sier til Bladet Vesterålen at den første Havfarmen kan være klar fra verft ved nyttår 2020.

Også Dagens Næringsliv omtaler nyheten.

- Dette er bare fantastisk artig, altså. Champagnen er sprettet både her i Stokmarknes og hos våre samarbeidspartnere, sier Inge Berg til DN