Gå til sidens hovedinnhold

Skal investere en halv milliard på Leknes

Går sammen om handelspark på Leknessletta

Artikkelen er over 3 år gammel

Et nytt eiendomsselskap er etablert for å utvikle en handelspark Leknessletta. En ny dagligvarebutikk, en bygghandel og et bilhus er allerede klare for handelsparken der eierne på sikt ser for seg en investering på om lag en halv milliard.

Tirsdag ble det klart at Coop Nord, Bil i Nord Holding AS og LE Eiendom AS har etablert et felles eiendomsselskap, som nå kontrollerer det arealet på Leknessletta som ikke er utbygd, til sammen cirka 80 mål. De har planene klare for en handelspark.

-Jeg vil si at vi med dette grepet ferdigstiller Leknessletta, og lager en attraktiv handelspark, sier eiendomsutvikler i Coop Nord, Ketil Benjaminsen under en pressekonferanse på Leknessletta der Thor Drechlser fra Bil i Nord AS og Alf Lie fra LE-eiendom AS var til stede.

Flere bygg

Det er tenkt at det skal være flere frittstående forretningsbygg i handelsparken i regi av det nyetablerte selskapet, og at de minste vil ligge mellom de største bygningene. Dette for å skape et variert bygningsmiljø, og ikke minst tilrettelegge for at kjeder som ikke er på Leknes i dag, vil finne handelsparken attraktiv for framtidig etablering.

Ny Coop Extra

Byggene skal blant annet huse Bil i Nord, Extra Bygg og en ny Extra dagligvareforretning.

-Vi legger til rette for arealkrevende aktører, og vi tilrettelegger ikke for forretningsarealer under 1.000 kvadratmeter, med unntak av tilbud innen hurtigmat. Målet er å legge til rette for at Leknessletta skal bli en handelspark for storhandel, ikke for å trekke eksisterende forretninger ut av Leknes sentrum. Handelsparken skal komplettere og ikke rasere sentrum, slår Benjaminsen fast.

– Skal dere flytte Coop Extra ut fra Lofotsenteret?

– Nei, det vil bli en ny, slik at Leknes nå får to Coop Extra-butikker. Begge vil være godt eksponert ut mot E10, og med den stadig økende turisttrafikken, er selvfølgelig dette en stor fordel, mener Benjaminsen.

-Skikkelig

Thor Drechsler mener det er viktig at det er en felles utbygger.

– Det gjør at vi får en helhetlig plan. En plan som gjelder alt fra bygg til parkering og øvrig infrastruktur. For oss er det viktig at når vi nå først satser på Leknessletta er at vi gjør det skikkelig. Det vil gjøre det til et attraktivt handelsområde, mener Drechsler som vil bygge et helt nytt bilhus på Leknessletta.

Alf Lie fra LE-Eiendom AS sier de ikke har bestemt seg for om de skal flytter Byggern til Leknessletta.

De tre byggene til Bil i Nord, Coop Bygg og Coop Extra vil bli på rundt 10.000 kvadratmeter til sammen.

Halv milliard

Totalt ser de for seg at på det området de disponerer er plass til en bygningsmasse på rundt 20.000 kvadratmeter fordelt på ulike bygg.

– Jeg vil anslå at kostnaden totalt sett vil ligge på rundt en halv milliard for å bygge ut hele området, sier Drechsler.

Kommunal velvilje

De har foreløpig ingen tegninger av byggene som de kan offentliggjøre.

– Vi er i en veldig tidlig fase og er ikke kommet på detaljnivå, slår de tre fast.

Benjaminsen kan fortelle at arbeidet med planprosessen allerede er i gang, og at det selvfølgelig er et stykke arbeid som gjenstår i forhold til Nordland fylkeskommune som har hatt innsigelser i den prosessen som allerede har vært rundt Leknessletta.

–Slik jeg ser det, skal det nå være mulig å oppfylle myndighetenes krav, ikke minst fordi man legger til rette for arealkrevende handel, og ikke et kjøpesenter, noe det er en del begrensninger knyttet til. Det gjør det også umulig for oss å si noe om når vi kan være i gang med byggingen av handelsparken. Etableringen av den nye rundkjøringen er helt sentral i planen for når vi kan komme i gang,sier Benjaminsen.

Thor Drechsler er klar på at de har møtt stor velvilje fra kommunen.

– Kommunen møtte på svært kort varsel da vi ba om et møte. De har vist stor velvilje og de ga klart uttrykk for at det var et stort ønske om å få dette til, sier Drechsler.

Han er også svært opptatt av ringvirkningene rundt en slik stor etablering.

– En ting er at det skaper svært stor aktivitet under byggeperioden, men det skaper mange nye arbeidsplasser. Det er ingen ting som gjør meg mer glad enn å lese om folk som flytter hjem til Lofoten. For at folk skal flytte hjem må vi kunne tilby arbeidsplasser og en slik etablering skaper nettopp det, slår han fast.

Alf Lie, Thor Drechlser og Ketil Benjaminsen gleder seg over at de to lofotbyene begge har god vekst og sammen gjør Lofoten til et spennende område for etablerere og tilflyttere, og at den gledelige økningen i folketallet i både Vestvågøy og Vågan vil fortsette.

Eierforholdet i det nye selskapet vil være som følger:

  • Coop Norge Eiendom AS, 25 prosent
  • Coop Nord SA, 25 prosent
  • Bil i Nord Holding AS , 40 prosent
  • LE Eiendom AS, 10 prosent

Kommentarer til denne saken