Gå til sidens hovedinnhold

Gørild Mauseth leder konferanse i Svolvær: – Det er sjeldent man ser så mange talenter på scenen samtidig

Artikkelen er over 2 år gammel

I år holdes Agenda Nord-Norge i Svolvær. Omtrent 500 aktører fra hele Nord-Norge samles for å snakke om havet.

Konferansen holdes på Lofoten kulturhus i Svolvær 12.–13. november. På disse dagene skal mange foredragsholdere fortelle om sin tilknytning til havet.

Denne uken har Agenda Nord-Norge vært her for å øve å det som skal skje på scenen.

– Det blir et ekstremt spennende døgn. De som deltar kommer for å lære, bli kjent med hverandre og ha det gøy. Vi bruker mye tid på å trene med dem som skal være på scenen for at dette skal skje. Alt må sitte, forteller Roger Ingebrigtsen, daglig leder i Agenda Nord-Norge.

Havet

Skuespiller Gørild Mauseth skal være konferansier. Hun er fra Kjøllefjord i Finnmark og datter av en fisker. Hun er også kjent fra filmen «Brent av frost». Mauseth sammenligner Agenda Nord-Norge med et talentshow.

– Det er sjeldent man ser så mange talenter på scenen samtidig. Samme om det er musikere, forfattere eller de som utvikler bedrifter. Her skal vi bli bedre på Nord-Norge. Jeg synes det er spennende at vi ser hverandre, og også vender blikket utover mot framtiden, sier hun.

Temaet i år er «havet».

- Havet er det som samler oss. Alle har et forhold til det. Det er et stort og universelt tema, men ikke noe vi kan la være å snakke om, mener Mauseth.

Knytte kontakt

Blant foredragsholderne finner vi flere lokale aktører og Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg. Statsminister Erna Solberg kommer også.

Konferansen skal knytte nordlendinger tettere sammen.

– Nord-Norge er stort. Det er Finnmark, Troms og Nordland. Jeg er nordlending og finnmarking. Men jeg tror at vi støtter hverandre når det gjelder, sier Mauseth.

– Det er vanskelig å vite hvilken effekt en slik konferanse har, men et av problemene landsdelen vår har kommer av at vi kan for lite om hverandre, sier Ingebrigtsen.

Unge talenter

Ingebrigtsen har med seg to unge damer fra Alta. De går på medielinja på videregående og er med å lage sceneshowet.

Thea Heltne Kjelstad (18) skal være utspørrer på konferansen.

– Havet er jo rett utenfor. Det blir artig å stille politikerne til veggs, og si «se her, dette vil dere ødelegge», sier hun, og viser da særlig til olje og energiminister Kjell-Børge Freiberg.

Hun legger vekt på at hun ville stille deltakerne spørsmål hun selv interessert i.

– Jeg skal spørre om det en 18 åring lurer på, ikke voksne. Jeg tørr å spørre og være litt småfrekk. Det må man tror jeg, men jeg er ikke så skummel, mener hun.

Katarina Jørstad Thoresen (18) jobber med det som skal skje på scenen.

– Jeg skulle jobbe med det tekniske, men så har jeg fått litt andre oppgaver også, forteller hun.

Har med DJ

Denne gangen har Agenda Nord-Norge med seg sin egen DJ. Josef Bamba (30) fra Tromsø, som har spilt flere steder internasjonalt.

– Jeg har satt sammen musikksnutter som skal spille foredragsholderne inn. Musikken er satt sammen med tanke på hvem de skal presentere, hvor de er fra og hva de gjør. Det har tatt litt tid, men jeg holder på med musikk hele tiden så det er en artig jobb. Det blir gøy å se dem gå på scenen til musikken, sier Bamba.

Kommentarer til denne saken