Vågar Produkter produserer pallekarmer: – Det er så meningsfylt som man kan få det

Det er god stemning i produksjonslokalene til Vågar Produkter. Fra venstre: Trine Berg Jacobsen, Christoffer Nordtømme, Jan Ivar Pedersen, Ronny Bye,Espen Haugen og Geir Eriksen-Aasnes. Foran: Rolf Inge Karlsen og Jørgen Moe.

Det er god stemning i produksjonslokalene til Vågar Produkter. Fra venstre: Trine Berg Jacobsen, Christoffer Nordtømme, Jan Ivar Pedersen, Ronny Bye,Espen Haugen og Geir Eriksen-Aasnes. Foran: Rolf Inge Karlsen og Jørgen Moe. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vågar Produkter har tatt på seg jobben med å produsere pallekarmer for Byggesystemer Lofoten AS.

DEL

Da Byggesystemer Lofoten skulle kjøpe inn pallekarmer ble det gjort et framstøt mot VTA-bedriften Vågar Produkter. Daglig leder i Byggesystemer Lofoten, Espen Haugen tok kontakt med daværende arbeidsleder hos Vågar Produkter, Anders Kristoffersen for å høre om det lot seg gjøre å produsere lokalt hos dem.

– Espen hadde lyst på pallekarmer og tok kontakt med Anders på vårparten i fjor, for å drodle litt om hvordan dette kunne gjøres. Så måtte vi finne ut hvordan dette kunne settes sammen, hvordan vi skulle få logoen på og hvilke verktøy vi måtte bruke. I det hele tatt, finne ut om dette var gjennomførbart, forteller Trine Berg Jacobsen, arbeidsleder og HMS-ansvarlig ved Vågar Produkter.

Det siste året har vært preget av mye planlegging, prøving og feiling. Men nå er produksjonslinjen som driftes av arbeidstakerne på Vågar Produkter klar.

800 pallekarmer

Ett år etter ideen ble satt ut i verden er produksjonen av pallekarmer i full sving. Første bestilling er på totalt 800 karmer.

– Uten stress produserer vi 50 paller i uka, dette kommer i tillegg til vedproduksjonen, forteller Geir Eriksen-Aasnes, som er arbeidsleder i vedavdelingen hos Vågar Produkter.

– Trematerialet er fra DSN Entreprenør AS også har TIP-linja på Aust-Lofoten videregående skole til å realisere ideer og tanker om hvordan jiggene må utformes for at produktet skal være best mulig, sier hun.

Tidligere har Byggesystemer Lofoten er glad for å kunne bli med på lokal verdiskapning.

– Vi er veldig opptatt av å handle og få til ting lokalt. Da ideen kom tenkte jeg på den flotte gjengen som arbeider her. Jeg tok det opp med Anders som tente på ideen, forteller Espen Haugen.

Jan Ivar Pedersen sager så sagsponet fyker.

Jan Ivar Pedersen sager så sagsponet fyker. Foto:

Tidligere har pallekarmene blitt bestilt sørfra.

– Tidligere har vi kjøpt større partier fra leverandører sørfra. Jeg synes det er veldig gøy å kunne få til verdiskapning i nord, og når det er så lokalt er det kjempeartig, sier han.

Å få pallekarmene produsert fra grunnen av i sitt eget område, er ikke noe større kostnad skal vi tro Haugen.

– Det koster bortimot det samme. Bestiller man store partier fra andre steder må man jo regne med en stor transportkostnad, forklarer Haugen.

Åpen dag

Vågar Produkter er en bedrift som leverer tjenester og varer til det ordinære markedet, og skulle finne noe som passer det er ikke alltid like enkelt, skal vi tro Berg Jacobsen.

– Vi er en bedrift som skal levere til det ordinære markedet. Men det er ikke alltid lett å finne noe som vi kan lage. Dette er en komplisert greie, men det er kult å prøve noe nytt, sier hun.

For gjengen hos Vågar Produkter er det viktig å få fram at de er avhengige av at markedet tar kontakt.

– Folk kan spørre oss om ting de er på jakt etter, så kan vi se om vi får til å lage det, sier Eriksen-Aasnes.

Håpet er at pallekarmene skal slå godt an hos flere bedrifter.

– Jeg tror dette er bare begynnelsen, sier Haugen og viser til at pallekarmer kan brukes til alt fra planting til kompostering.

Onsdag 20. juni er det åpen dag hos Vågar Produkter. Da kan bedrifter få lov til å komme på besøk for å se hvordan gjengen på Vågar jobber.

– Vi håper at andre kan se verdien i produktet vårt. At folk som Espen kan tenke ut til Asvobedrifter, forteller Jacobsen, som håper andre ser verdien av å bruke bedrifter som deres på flere måter.

– Dette er så meningsfylt som man kan få det, man gleder mange som får mestre arbeidet og man får et godt produkt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken