Gå til sidens hovedinnhold

Evenes er klar til å hjelpe på kort varsel

Bodø frykter at de kan miste flere tusen charterturister

Artikkelen er over 5 år gammel

Fly var for stor til å lande i Bodø.

Sist søndag måtte et transportfly av typen Antonov 124 lande på Værnes fordi rullebanen i Bodø er i for dårlig forfatning.
Flyet er rett og slett for stort til at Forsvaret, som eier flyplassen, ville ta sjansen på at det skulle ødelegge skuldrene på rullebanen når det tar av, skriver fremover.no.

Rasende ordfører

Til sommeren ventes det, ifølge Avisa Nordland, kø av de aller største passasjerflyene – Boeing 747 – som skal lande med cruisepassasjerer i Bodø.
Dersom rullebanen ikke blir reparert i løpet av sommeren, står også denne trafikken i fare.
Ifølge avisen er Bodøs ordfører Ole Hjartøy rasende.
– Det er helt uakseptabelt at fly som har behov for å lande, ikke får lande på det nye dekket. Vi er nødt til å kunne stole på at vi har en flyplass som kan ta ned denne type fly. Dette gjelder ikke minst for prosjekter i framtiden, sier han til Avisa Nordland.

-Vi er klar


I år skulle Bodø for første gang bli såkalt snuhavn for cruiseskip, og rundt 10.000 cruiseturister skulle etter planen fraktes over Bodø lufthavn.
På Evenes, som har tidligere tatt imot cruiseturister med samme type fly som skal lande i Bodø, er lufthavnsjef Eirik Bergstedt klar til å ta imot.
– Kommer det fly med cruiseturister skal vi være klare på kort varsel. Vi har gjort det flere ganger tidligere, og skal klare det igjen, sier Bergstedt til Fremover.
Mens Luftfartstilsynet må gi dispensasjon når Boeing 747, også kalt Jumbojet, skal lande i Bodø, er rullebanen på Evenes stor nok til at slike fly kan lande uten dispensasjon.
Det samme gjelder for «Nordlysflyet», SAS sin Airbus 340, som kommer med japanske nordlysturister til Evenes 21. februar.


Registrert problemet


Men turistene skal ikke bare flys inn. Det skal også et apparat til for å ta de om bord i cruiseskipet i en havn.
Cruisekoordinator Grethe Parker hos Narvik Havn sier de har registrert problemene i Bodø, men at det er for tidlig å si noe om Narvik Havn skal kontakte cruiseselskapet og tilby sine tjenester.
– Pr. i dag har vi ikke noe mer kjennskap til saken enn det som står i media.

Kommentarer til denne saken