Les rundt 250 000 norske bøker på nett

Artikkelen er over 2 år gammel

Nasjonalbiblioteket har fullført bokhylla.no, og er med det det første land i verden som har digitalisert og lagt ut litteraturarven på nett.

DEL

Omtrent 250 000 bøker gitt ut i Norge til og med år 2000 kan nå fritt leses av hele befolkningen.

– jeg mener at litteratur og kunnskap skal være tilgjengelig for alle. Brei og enkel tilgang til litteratur på norsk er viktig for danning, demokratisk deltakelse, utvikling av språkfølelse og identitet, forteller kulturminister Trine Skei Grande.

Enestående kompetanse

Det er det storstilte digitaliseringsprosjektet til Nasjonalbiblioteket og en kollektiv avtale med rettighetshaverne gjennom Kopinor som har gjort bokhylla.no mulig.

– Siden 2006 har Nasjonalbiblioteket jobbet målrettet med å digitalisere samlinga. Takket være den enestående kompetansen som er bygd opp rundt digitalisering i Mo i Rana, har vi nådd et mål mange mente var umulig å nå, forteller direktør for Nasjonalbiblioteket, Aslak Sira Myhre.

Internasjonal oppmerksomhet

Det vakte stor internasjonal oppmerksomhet da Norge i 2012, som første land i verden, kunngjorde at alle bøker som var gitt ut til og med tusenårsskiftet skulle digitaliseres og legges fritt ut på nettet.

– I Norge hadde vi funnet en enkel og god løsning for prosjektet til Nasjonalbiblioteket, en lite kjent, men effektiv nordisk lovkonstruksjon: avtalelisensen, forteller Yngve Slettholm, administrerende direktør i Kopinor.

Fem år etter at Nasjonalbiblioteket og Kopinor inngikk Bokhylla-avtalen, er den fremdeles enestående i verden. Ingen andre land har greid å få til en kollektiv avtale som gir befolkningen fri tilgang til rettsbunden litteratur.

Vil utvide avtalen

– Vilje fra rettighetshaverne til å inngå en avtale har vært en forutsetning for at vi har kunnet gi folk fri tilgang til norsk litteratur fram til og med år 2000, sier Myhre.

Nasjonalbiblioteket og Kopinor vil i løpet av 2018 innlede samtaler om en mulig utvidelse av avtalen til å omfatte bøker utgitt senere enn år 2000.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken