– Vi kommer i alle fall ikke til å sitte på baken og se på at politikere sender oss i full fart mot stupet. Vi krever at regjeringen tar ansvar for miljøkatastrofen fortida har skapt, og som det er vi - ungdommen - som må leve med, sier Kaja Nyland i Vågan Natur og Ungdom.

Sikre hjemstedet

Nyland var denne uka på landsmøtet for organisasjonen, sammen med Pia Pedersen og Emma Pernille Sørstrøm fra lokallaget i Vågan. Hovedsaken deres er å kjempe mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Vi ønsker at de lokale politikerne skal gå for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, at de skal stå for det og at de skal sikre hjemstedet vårt.

Uenig i dommen

Forrige uke ble det kjent at Natur og Ungdom og Greenpeace tapte søksmålet mot staten. Miljøorganisasjonene saksøkte staten for brudd på Grunnloven på grunn av oljeboring i Arktis. Dommen anerkjenner likevel at alle Norges innbyggere har rett til et sunt miljø. Natur og Ungdom er uenige i at staten ikke skal dømmes for brudd på Grunnlovens paragraf 112. De krever at regjeringspartiene skal ta ansvar, og mener politikerne har dårlig tid.

– Det blir spennende å se om Venstre kommer til å kreve vern av Lofoten, Vesterålen og Senja i regjeringsforhandlingene, sier Nyland.

– Klimaet tåler ikke mer olje. Det er klimaforskerne krystallklare på. Den norske oljepolitikken svikter min generasjon og truer min framtid. For oss er det klart at staten bryter Grunnloven og vår rett til sunt miljø. Tingretten legitimerer en navlebeskuende klimapolitikk som ser bort fra at klimakrisa ikke kjenner landegrenser.