Nedlegging av fiskeriutdanning: Bodø må ta sin del av ansvaret

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Forslaget om nedlegging av av fiskeriutdanningene i Lofoten har skapt sterke reaksjoner i vårt lokalsamfunn. Selv om mange lofotværinger ikke driver med fiskeri vet vi at lofotværingene har fiskeriene i ryggmargen. Fiskeriene slurpes inn med morsmelka. De fleste av oss har fiskeriene utenfor stuevinduet og man kan lukte fiskeriene når man drar på jobb. Alle vi som ikke er fiskere eller jobber på fiskebruk vet dessuten at det tross alt er fiskeriene som er grunnlaget for hvorfor vi kan bo og jobbe i Lofoten.

At Nordland Fylkeskommune må kutte i utdanningstilbudet er dessverre en konsekvens av en fylkesøkonomi under press. At det finnes logiske forklaringer gjør imidlertid ikke at vi skal akseptere at man foreslår å, ikke bare kutte i et utdanningstilbud, men å angripe hjertet av Lofoten: Fiskeriene. Det er utenkelig for de fleste om det ikke skulle gå ant å utdanne seg fisker i Lofoten. For oss lofotværinger erkjenner vi at kampen om fiskeriutdanningene i Lofoten burde handlet om hvorvidt det er ønskelig å doble kapasiteten - og ikke hvorvidt utdanningene bør legges ned.

Forslaget til administrasjonen i fylkeskommunen handler om å legge ned populære studier hvor det den siste tiden er investert i betydelig infrastruktur og det er en lang rekke aktiviteter i randsonen av studiene: Sikkerhetssenter, Kulinarisk Senter og OPUS. Etter at politikere i Nordland Fylkeskommune de siste årene har vært en sterk kritiker av regjeringens sentraliseringspolitikk er det å forvente at politikerne i Nordland viser at det er sammenheng mellom å leve og å lære: Når det nå legges opp kutt i populære studier er Bodø nødt til å ta sin del av ansvaret. I forslaget fra fylkeskommunen administrasjon velger man i stedet å spille et spill hvor man setter opp utdanninger i Lofoten og Vesterålen opp mot hverandre.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken