Nedskjæring i tilbudene ved videregående skoler i Nordland

Odd Vingmyr Nicolaysen og Einar Berg-Hansen

Odd Vingmyr Nicolaysen og Einar Berg-Hansen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rødt Vestvågøy mener den skissen utdanningssjef Nina Ellingsen Høiskar i fylkeskommunen har lagt fram, til endring av linjetilbudet ved de videregående skolene i Nordland, er uakseptabel. Dersom denne skissa skulle bli gjennomført, vil det innebære en kraftig reduksjon av muligheten ungdom og voksne vil ha for å gjennomføre videregående utdanning i Nordland og Lofoten.


Med færre utdanningssteder vil mulighetene til ønska linjevalg for ungdommen nært hjemstedet bli redusert. Dette vil bety flere hybelboere og sannsynligheta øker for at ungdom ikke søker på primærønsket eller ikke søker i det hele tatt. I tillegg øker sannsynligheta for frafall betydelig.
Den uttalte og faktiske innrettinga på sterkere satsing på studiespesialisering i forslaget, vil da både svekke søkerinteressen fra ungdom som ønsker ei fagutdanning og «støvsuge» ungdommene våre i enda sterkere grad til universitetsbyene Bodø og Tromsø. En studieplass på studiespesialisering koster ca. 190000 kroner, mens en plass på yrkesfag koster 370000 kroner.
Rødt Vestvågøy mener det er helt forkastelig av Nordland fylkeskommune å komme med forslag om nedlegging av en elektroklasse og naturbruk på Vestlofoten videregående skole. Spesielt uforståelig når vi lever midt i ei næring som trenger mye fagfolk og som gjør at ungdommen fortsetter å bo her. 24.oktober fikk vi melding om at Norge hadde 10000 milliarder på bok. Dagen etter kom beskjeden om nedlegging av linjer ved nesten alle videregående skoler i Nordland. Det skulle ikke være nødvendig med kommentarer til dette.
Regjeringas ansvar i denne prosessen kommer lite fram. Nordland fylke får en nedgang i overføringer fra staten på ca. 460 millioner kroner. Dette er den direkte årsaken til at bl.a. utdanningssektoren må blø. Vi etterlyser et større engasjement fra fylkeskommunen i å kjempe mot disse nedskjæringene.
Rødt Vestvågøy oppfordrer alle som er engasjert i denne saken om å arbeide for et like bra eller bedre utdanningstilbud i Nordland. Ikke fall for fristelsen til å snakke ned en annen skole for å berge vår egen. Ikke godta den skissen som foreligger.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken