Gå til sidens hovedinnhold

Nei, du er ikke til bry for legen

Lofotpostens lederartikkel Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sist helg fortalte Lofotposten to sterke historier om unge kvinner som har fått kreft. Den ene handlet om 28 år gamle Therese Tønder Pettersen i Svolvær, som ble rammet av kreft tre år etter at hennes samboer Ken Rudi Johansen ble rammet av samme sykdom. Den andre handlet om 26 år gamle Regine Haddal i Stamsund som fikk kreft i 2017, og som nå har fått tilbakefall.

Tønder Pettersen hadde over tid hatt småvondt i magen da hun gikk til legen. Det viste seg at blindtarmen hennes hadde en sjelden type kreft.

Haddal var bare 23 år da hun fikk påvist livmorhalskreft i 2017. I vinter fikk hun smerter i en fot, og nærmere undersøkelser viste at hun har fått et tilbakefall.

Det er tøft gjort av begge de to lofotkvinnene å stå frem å fortelle sine historier i lokalavisa, om et tema som berører mange. Kreft rammer mange, og det rammer blindt. Svært mange blir gjennom livet berørt av kreft, enten selv eller som pårørende. Derfor er sykdommen et viktig tema å ha åpenhet om. Det er likevel ikke en selvfølge at noen vil fortelle om personlig helse i avisen, og vi vil derfor berømme Therese og Regine for deres åpenhet.

Vi er inne i en tid hvor covid-19 får det meste av fokuset, og setter vårt helsevesen under press. Noen kvier seg kanskje derfor ekstra for å legge beslag på legenes kapasitet for ting som der og da kan fremstå som mindre viktig. Dette er også noe helsevesenet har advart mot. Legene i Vågan gikk i vår offentlig ut for å understreke at det er viktig at alle som har behov for legehjelp tar kontakt som vanlig, og at kapasiteten er god.

Budskapet som Regine fremholdt allerede i 2017 er også viktig, da hun satte fokus på at kvinner må teste seg for livmorhalskreft: – Hadde jeg ventet til jeg var 25 år, ville jeg ikke sittet her i dag, uttalte hun. I mange tilfeller er nettopp tidlig oppdagelse avgjørende for å få mest mulig skånsomt behandlingsforløp og sjanse til bli frisk.

Vi må dessverre påregne at Covid-19 vil være med oss en god stund fremover, og da blir det en viktig samfunnsoppgave å gjøre det ukomplisert å få sjekket symptomer like raskt som i før-korona-tid. Ingen må sitte å kjenne på at de bryr helsevesenet med noe som "sikkert kan vente". God helse og rask inngripen når noe kjennes galt begynner hos den det gjelder.

Når helsemyndigheter og tunge organisasjoner som Kreftforeningen sier at vi ikke skal vente med symptomsjekk på grunn av koronasituasjonen, så skal vi høre på det. På lik linje som vi skal høre på det helsemyndighetene sier om smittevern.

Vi er inne i en veldig spesiell tid, der "lytt til fagfolk" er viktigere enn på lenge.

Kommentarer til denne saken