I 30 år har Næringslivets Hovedorganisasjon i Nordland invitert næringslivet til fersk fisk, lever og rogn på vinteren i Bodø.

- I år flytter vi den tradisjonelle skreimøljemiddagen hjem til skreiens fødested, etter 30 år i «utlendighet», sier direktør Daniel Bjarmann-Simonsen.

Nå har han fått bekreftet at den ferske fiskeriministeren Geir-Inge Sivertsen (Høyre) fra Lenvik tar turen til Svolvær, og arrangementet på Thon hotell.

– Så vidt jeg vet er dette hans første offisielle tur nordover etter tiltredelsen. Jeg vil tro at mange innenfor havbruk og fiskeri er spent på den nye statsråden, og om det ligger en ny giv i sjømatpolitikken. Vi er veldig fornøyd med at han tar turen til Svolvær.

Sivertsen blir en av flere innledere under den faglige delen av sammenkomsten. Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO skal snakke om situasjonen i Norge og verden for øvrig, og prøve å svare på om «framtiden er bedre enn sitt rykte».

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) skal reflektere over situasjonen i Nordland, mens Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) innleder om Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024 kan være en motor for utvikling i landsdelen.

Formuesskatt

Ekstra spennende blant næringsdrivende blir kanskje innledningen fra ordfører i Bø kommune i Vesterålen, Sture Pedersen (Høyre). Kommunen er den første i landet som senker den kommunale andelen av formuesskatten. Formuesskatten er i dag 0,85 prosent, etter et bunnfradrag er trukket fra. 0,15 prosent går til staten, mens 0,70 prosent går til kommunen. Den sistnevnte delen kan reduseres av den enkelte kommune.

– Dette gjør vi for å tiltrekke oss risikovillig kapital og personer som kan skape arbeidsplasser. Satt på spissen er privat næringsliv det eneste som kan berge Bø kommune, sa Pedersen til E 24 etter at vedtaket var gjort.

Lokale innleder er Thorvardur Gunnlaugsson fra Lofotpils, og Angelita Eriksen fra Lofoten Seaweed, som begge skal snakke om Lofoten som varemerke og egne erfaringer med å starte en ny type virksomhet i regionen.

– Vi har forsøkt å sette sammen et program som treffer flere grupper, sier Bjarmann-Simonsen som er spent på deltakelsen.

– Vi har aldri hatt arrangementet utenfor Bodø så det er vanskelig si. Men påmeldinger kommer inn.