Lockout er et sjeldent, men lovlig virkemiddel som NHO bruker for å få fram alvoret i situasjonen, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Tirsdag varslet NHO og NHO Luftfart lockout for flyteknikerne for å tvinge motparten tilbake til forhandlingsbordet. Fra søndag vil totalt 421 flyteknikere være ute i streik og lockout.

– Dette er et sjeldent virkemiddel vi ikke ofte bruker, men det er et lovlig virkemiddel som vi bruker for få fram alvoret i situasjonen, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da han møtte pressen til et hasteinnkalt pressetreff utenfor NHOs lokaler i Oslo tirsdag kveld.

Blant flyteknikerne som fra søndag omfattes av streik og lockout, er det 20 fra Babcock som drifter ambulanseflyene i Norge.

En lockout hindrer flyteknikere som ikke alt er tatt ut i streik, å gå på jobb.

Vil ikke svare på tvungen lønnsnemnd

Almlid avviser at de spekulerer i at det nå skal bli tvungen lønnsnemnd fordi det er fare for liv og helse.

– Vi ønsker å møtes til nye forhandlinger så fort som mulig, og den eneste betingelsen er at Norsk Flytekniker Organisasjon kommer med krav som er edruelige. Vi går til dette skrittet nå for å få dem til å forstå at nå er det alvor, og det tror vi de skjønner, sier Almlid til NTB.

NFO har kommet med krav om blant annet 17 prosent lønnsøkning. NHO-sjefen understreker at de ikke kan stå og se på at noen ikke forholder seg til frontfagsmodellen, og forteller at de ikke har opplevd noen reell forhandlingsvilje.

–Det er flere fly som står på bakken nå, og mange passasjerer som rammes av innstillinger og kanselleringer. NFO er også under et voldsomt press nå, så jeg har tro på nye forhandlinger, sier Almlid.

Mener NFO må følge spille reglene

– Per nå er det ingen dialog, og det kan vi ikke leve med. Det torpederer spillereglene som gjelder i slike forhandlinger, sier NHO Luftfart-sjef Torbjørn Lothe til NTB.

Han forteller at det ikke har vært noe kontakt mellom NHO og NFO etter at det ble brudd mellom partene søndag. Ifølge Lothe ligger nå ballen hos flyteknikerne.

– Kjernen i problemstillingen er at de kommer med helt urealistiske krav. NFO er et frittstående forbund, men vi forventer at de følger spillereglene som gjelder. Vi er klare til samtaler når som helst, men det må være realistiske krav. Vi kan ikke snakke mer om de 17 prosentene, sier Lothe.

NHO viser til at rammen for årets lønnsoppgjør er på 3,7 prosent, og at flyteknikernes krav er milevis over alle andre em class="bold"./em

NFO lover å ta kontakt med NHO tirsdag

Petter Wettre, som er tariffleder i NFO, møtte tirsdag kveld i NRK Dagsrevyen. Han sa de så langt ikke hadde fått vurdert hvordan de skal reagere på meldingen om lockout.

– Det kom litt fort på oss at dette skulle komme allerede så tidlig etter bruddet, men vi er åpne for forhandlinger, sier Wettre.

Han understreker at de stadig har kontakt med NHO Luftfart, og han lover at de tar kontakt igjen allerede i kveld.

– Det kan jeg love her og nå, sa Wettre til NRK.

(©NTB)