Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er tjent med å snakke med Troms

Nordland vil diskutere fusjon med Troms

Artikkelen er over 4 år gammel

Nordland og Troms kan bli en region fra 2020.

Regjeringen vil erstatte dagens 19 fylkeskommuner med ti regioner. Fylkestinget har tidligere slått fast at Nordland bør være en region, samt at delen av Troms som inngår i Midtre Hålogaland overføres til Nordland.

Derfor kom det overraskende da fylkesrådsleder Thomas Norvoll (Ap) under åpningen av fylkestinget mandag ba om støtte til å starte forhandlinger med Troms om å bli en felles region fra 2020. Bakgrunnen for at fylkesrådet har skiftet mening er at forhandlingene mellom Troms og Finnmark om sammenslåing har brutt sammen:

Nordland og Troms kan bli én region fra 2020

-Det endrer dynamikken for Nordland. Jeg mener en nordnorsk region vil bli for stor, sier Norvoll og la til:

– Derfor bør fylkestinget i Nordland nå vurdere om Nordland og Troms kan skape en ny kraftfull region i nord.

Han har møtt sin kollega i Troms. Ifølge Norvoll bør Nordland bruke tiden fram til fylkestinget i februar til forhandlinger med Troms om organiseringen av en eventuell ny region.

– Hvis fylkestinget gir klarsignal går fylkesrådet inn i dialogen med et åpent sinn for å se om det kan ligge muligheter her som gjør at regionen kommer styrket ut når det gjelder utvikling og vekst for innbyggerne og næringslivet, sa Norvoll og la til:

– Det er naturlig at kommunene blir konsultert i dette arbeidet. Vi skal ha drøftinger med kommunene.

Positiv

– I utgangspunktet er jeg positiv til å forhandle om en region av Nordland og Troms, sier Vestvågøy-ordfører Remi Solberg.

Han understreker at resultatet av forhandlingene vil avgjøre hva han lander på. Men Solberg tror en mer befolkningstung region i nord har større sjanse til å bli hørt. Nordland og Troms har dag totalt 407.944 innbyggere.

– Nord- Trøndelag og Sør-Trøndelag slår seg sammen. På Vestlandet og Sørlandet forhandler fylker om sammenslåing. Vi er tjent med å snakke med Troms, sier Solberg.

–Intensjonsavtalen vil avgjøre mitt endelige standpunkt. I utgangspunktet er jeg positiv til en større nordnorsk region når fylker i sør forhandler om sammenslåing, sier leder i Lofotrådet, Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap).

Kommentarer til denne saken