Gå til sidens hovedinnhold

Nordland Kunst – og Filmhøyskole. Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og SV «tar til vettet»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 9. februar bør være flaggdag i Kabelvåg og Lofoten. For på denne dag bestemte Fylkesrådet at det skal gjennomføres studentopptak ved Nordland Kunst- og filmhøyskole fra høsten 2021. Jeg vil gi honnør til Vågan Arbeiderpartiets Lena Hamnes som har klart å overtale Nordland Arbeiderparti til å videreføre drift av skolen.

For de som ønsker å lese dette vil jeg fortelle hvorfor beslutningen komme på dette tidspunktet. Politikk er umulighetens kunst og saken om Nordland Kunst- og filmhøyskole er et godt eksempel. Politisk spill handler om å sette sine politiske motstandere i en situasjon der de ikke har noe annet valg enn å reversere tidligere beslutninger.

Vi er på tur inn i en valgkamp, og med Nordland kunst- og filmhøyskole som en uavklart sak, ville skolen gitt stortingskandidater fra Arbeiderpartiet, SV, KrF og Senterpartiet en utfordring med å drive valgkamp i Vågan og Lofoten. De ville bli møtt av en befolkning som ville satt dem til ansvar for å ha lagt ned skolen.

Jeg vil takke FrPs stortingsrepresentanter Hanne Søttar og Kjell-Børge Freiberg, og fylkesleder Dagfinn Olsen som satte Nordland Kunst- og filmhøyskole på FrPs på dagsorden slik at spillet fikk et positivt resultat. De har levert ved å være til stede, tatt skolen inn i FrPs alternative budsjett og inn i forhandlingene om statsbudsjettet. Resultatet ble ikke som ønsket, men ballen ble på denne måten kastet tilbake til Arbeiderpartiet og Senterpartiet som har makten i Nordland Fylkeskommune.

Det som er beklagelig, er det tap Arbeiderpartiet og Senterpartiet har påført skolen, som en konsekvens av Fylkesrådets beslutning om nedleggelse av skolen, en beslutning som ble tatt den 16. juni 2020, og som resulterte i at det ikke ble gjennomført opptak av elever høsten 2020. Dette er et verdi- og omdømmetap som er utfordrende å reversere.

Det som også er vanskelig å forstå er argumentasjonen til Tomas Norvoll (sitat):

Studiet ved Nordland kunst- og filmhøgskole er et unikt høgskolestudium der kunstfeltene film og billedkunst krysses for å utvide og utfordre begge felt.

- Studiet vil bidra til at Nordland fremstår som en attraktiv region også for de kommende generasjoner av kreative unge. Som fylkesråd mener jeg også at det er av nasjonal interesse at vi har en slik kunstfaglig utdanningsinstitusjon som, med utgangspunkt i Lofoten og skolens særegenhet, tilbyr en helt unik kunst- og film/bildeutdanning, sier Tomas Norvoll.

Vi er hjertens enig med Tomas Norvoll og dette var FrPs argumentasjon for ikke å legge ned skolen i 2020, men denne argumentasjon kom dessverre ikke fra Arbeiderpartiet. Nå kom erkjennelsen, dog under press. Dessverre viser dette også Arbeiderpartiet og Senterpartiets to ansikter, det falske og det ekte.

Kommentarer til denne saken