Gå til sidens hovedinnhold

Nordland og Troms kan bli én region fra 2020

Artikkelen er over 4 år gammel

I forbindelse med regionreformen ønsker regjeringen å erstatte dagens 19 fylkeskommuner med ti regioner. Til fylkestingssamlingen som startet i Bodø mandag, anbefalte fylkesrådet at Nordland primært ønsker å være en egen region. Det samme har fylkestinget vedtatt. Nordlands ønske er en grensejustering der delen av Trom som inngår i Midtre Hålogaland, overføres til Nordland.

Derfor kom det overraskende da fylkesrådsleder Thomas Norvoll (Ap) under åpningen ba fylkestinget om støtte til å starte forhandlinger med Troms om å bli en felles region fra 2020. Bakgrunnen for at fylkesrådet har skiftet mening er at forhandlingene mellom Troms og Finnmark om sammenslåing har brutt sammen.

-Det endrer dynamikken for Nordland. Jeg mener en nordnorsk region vil bli for stor, sier Norvoll og fortsetter:

– Derfor bør fylkestinget i Nordland nå vurdere om Nordland og Troms kan skape en ny kraftfull region i nord.

Han har møtt sin kollega i Troms. Ifølge Norvoll bør Nordland bruke tiden fram til fylkestinget i februar til forhandlinger med Troms om organiseringen av en eventuell ny region.

– Hvis fylkestinget gir klarsignal går fylkesrådet inn i dialogen med et åpent sinn for å se om det kan ligge muligheter her som gjør at regionen kommer styrket ut når det gjelder utvikling og vekst for innbyggerne og næringslivet, sa Norvoll og la til:

– Det er naturlig at kommunene blir konsultert i dette arbeidet. Vi skal ha drøftinger med kommunene.

– I utgangspunktet er jeg positiv til fylkesrådets initiativ. Vi ser at flere fylker forhandlinger om sammenslåing. Sør- Trøndelag og Nord-Trøndelag har vedtatt sammenslåing. Men intensjonsavtalen vil avgjøre mitt endelige standpunkt, sier leder i Lofotrådet, Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap).

Kommentarer til denne saken