Innsamlingsaksjon for ambulanseutstyr i Lofoten - Neste maskin går til Gravdal

Innsamlingsaksjonen for hjertekompresjonsmaskiner til ambulansene i Lofoten har fått inn nok midler til å kjøpe den første maskinen. Nå samles det inn penger til en maskin til ambulansen på Gravdal.

DEL

– Denne maskinen gjør at vi kan transportere pasienten under en hjertestans, uten maskinen kan vi ikke det. Vi må utføre livredning på stedet, eller vente på helikopter eller annen bistand, sier Marianne Skjerpen, ambulansearbeider på Gravdal.

Bak i ambulansen er det trangt og derfor vanskelig å utføre hjertekompresjoner. Ambulansearbeiderne skal være fastspent under transport av pasienten. Med hjertekompresjonsmaskinen kan ambulansearbeiderne fokusere på andre oppgaver som luftveier.

– Vi er toppen fire personer og man blir sliten etter hvert. Det er slitsomt i lengden, og en slik maskin kan sikre kvaliteten på kompresjonene som gis, sier Skjerpen.

Slitsomt i lengden

– Det vil være et fantastisk hjelpemiddel for vår del, og jeg håper vi får en maskin her også, sier ambulansearbeider Kristine Eilertsen.

Innsamlingsaksjonen gjelder for hele Lofoten. Det har vært en egen innsamling for ambulansen på Reine.

– Vi er veldig takknemlig og ydmyk for at noen har tatt oppgaven med å sette i gang en innsamling. Vi er veldig glad for det. Du vet aldri når det er noen du kjenner eller i din familie som trenger maskinen, sier Skjerpen.

– Vi er takknemlige for givergleden og dugnadsånden vi har sett under aksjonen så langt, sier ambulansearbeider Arnoll Åseng.

Lofotkraft gir 30 000 kroner til ambulanseutstyr: - Vi driver i hele Lofoten og er opptatt av å ta vare på folk i alle områder

Ikke bare i øst

Til nå har innsamlingsaksjonen fått inn 20.000 til maskin for ambulansen på Gravdal. Hver maskin koster mellom 150.000 til 200.000 kroner. Initiativtaker til aksjonen, André Rosengren Bendiksen, forteller at det ikke skal så mange bidrag fra ulike bedrifter til før de når målet.

– Flere bedrifter har gitt 30.000 kroner. Om noen gir mer eller mindre, er vi kjempeglad for alt. Halvparten av pengene som har kommet inn er fra privatpersoner i forskjellige summer. Alle monner drar. Jeg har inntrykk av at folk i Lofoten er veldig sammensveiset og glad i plassen de bor. Givergleden har vært stor, sier han.

– Jeg ønsket av vi skulle kjøpe fire, men om vi får inn penger til to har vi nådd et kjempestort mål. Ender vi opp med to maskiner er det helt fantastisk, det er mye lenger enn vi var før, sier Bendiksen.

Bendiksen sier de er avhengig av at bedrifter bidrar for å nå målene.

– Vi lever i et samfunn i Lofoten med mange pengesterke folk. Vi har fått en del støtte, men vi skulle ønske vi hadde fått mer. Jeg skulle ønsker også kommunene kom på banen, sier han.

Til nærmiljøet

Bendiksen påpeker at det er flere bedrifter vest i Lofoten som har gode resultater, og han oppfordrer dem til å gi et bidrag.

– Kanskje det blir lettere for bedriftene å bidra når de vet at maskinen går til deres nærmiljø.

André Rosengren Bendiksen og hans arbeidsgiver Bil i Nord startet innsamlingsaksjon for å utstyre ambulansene i Lofoten med hjertekompresjonsmaskiner etter dødsulykka på fergeleiet.

– Jeg fikk en aha opplevelse etter drukningsulykka og tok ideen om innsamlingsaksjonen til sjefen min. Sjefen min tente på ideen og derfra gikk det veldig fort. Jeg hadde ikke greid dette alene, uten støtten fra Bil i Nord. All honnør til sjefen min, som er veldig glad i sitt nærmiljø, sier han.

De som ønsker å bidra til innsamlingsaksjonen kan sette inn penger til konto 1503.45.08000 eller sende via VIPPS til 559446 og merke betalingen med «hjertekompresjonsmaskin».

>> Det er også opprettet en spleis i forbindelse med innsamlingen.

Artikkeltags